Ρεκόρ ανόδου για το πετρέλαιο και πτώσης για το δολάριο

Ρεκόρ ανόδου για το πετρέλαιο και πτώσης για το δολάριο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα βρέθηκε χθες η τιμή του πετρελαίου και σε νέα χαμηλότερα η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ. Η τιμή του πετρελαίου έφτασε χθες τα 78,39 δολάρια το βαρέλι στην αγορά του Λονδίνου και τα 79,89 στην αγορά της Νέας Υόρκης, ξεπερνώντας το προηγούμενο ιστορικό ρεκόρ των 78,77 δολαρίων το βαρέλι που είχε πραγματοποιήσει την 1η Αυγούστου.

Αιτία για τη νέα άνοδο, οι φόβοι της αγοράς ότι η αύξηση κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ δεν θα ικανοποιήσει τη ζήτηση. Εξάλλου, τον Οκτώβριο είχε αποφασιστεί μείωση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια.

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέους πονοκεφάλους για τις επιπτώσεις των υψηλών τιμών του «μαύρου χρυσού» στην ήδη επιβαρυμένη παγκόσμια οικονομία από την πιστωτική κρίση των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά, ανάχωμα στις πληθωριστικές πιέσεις, που προκαλεί η άνοδος του πετρελαίου στην Ευρώπη, είναι η υποχώρηση στα χαμηλότερα επίπεδα των 15 τελευταίων ετών της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ. Χθες, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου βρέθηκε στο 1,3915, πραγματοποιώντας νέα χαμηλότερο ρεκόρ. Αιτία ήταν η προεξόφληση από τις αγορές της μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED την ερχόμενη Τρίτη.

Και ενώ οι τιμές του πετρελαίου κατακτούν νέες κορυφές και οι οικονομίες προσπαθούν να στραφούν σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί τις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις επιδοτήσεις των βιοκαυσίμων.

Οπως αναφέρει, η σύγχρονη τάση για στήριξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τροφίμων και πιθανώς θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον.

«Κόπωση» για τα μέταλλα

Στα υψηλά τους επίπεδα κινούνται οι τιμές των μετάλλων, που έχουν αυξηθεί τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια κατά 100% έως 400%. Η άνοδος οφείλεται κυρίως στη μεγάλη ζήτηση, ενώ το τελευταίο διάστημα οι διακυμάνσεις οφείλονται κυρίως στην αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει στις αγορές η πιστωτική κρίση στις ΗΠΑ και η υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου. Φέτος ξεχώρισε για την έντονα ανοδική του πορεία το τιτάνιο. Ανοδικά κινείται και ο χρυσός, ο οποίος, ωστόσο δεν βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Χθες παρουσίασε οριακή μεταβολή μετά από πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις.

Αλμα στην τιμή του σιταριού

Από ρεκόρ σε ρεκόρ κινείται η τιμή του σιταριού στις διεθνείς αγορές, η οποία ευνοείται από την αυξημένη ζήτηση παγκοσμίως και από την ανησυχία για μείωση των αποθεμάτων. Από το επίπεδο των 600 σεντ ανά μπούσελ έχει φτάσει σήμερα στην τιμή – ρεκόρ των 907 σεντ. Η ανοδική του πορεία ξεκίνησε ουσιστικά από πέρυσι, όταν σημείωσε ετήσια μεταβολή 26,6%, ενώ κατά την περίοδο 2002-2006 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32,3%. Χθες, πραγματοποίησε ρεκόρ εννέα ετών η τιμή του καφέ, καθώς η αγορά φοβήθηκε ότι η παραγωγή στο Βιετνάμ θα είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή