Σε χαμηλό 15ετίας το αμερικανικό νόμισμα, προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου δανεισμού από τη Fed

Σε χαμηλό 15ετίας το αμερικανικό νόμισμα, προσδοκίες για μείωση του επιτοκίου δανεισμού από τη Fed

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ υποχώρησε χθες το δολάριο έναντι του ευρώ, με το αμερικανικό νόμισμα να χάνει έδαφος επί έκτη κατά σειρά συνεδρίαση, καταλήγοντας να διαμορφωθεί επίσης σε νέο χαμηλό 15ετίας έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, που αντιπροσωπεύουν τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Το δολάριο υποχώρησε χθες πέραν των 1,39 δολαρίων έναντι του ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται πλέον σε ποσοστό άνω του 5,15% από τις αρχές του έτους. Το δολάριο υποχώρησε επίσης στα 2,030 δολάρια έναντι της στερλίνας, ενώ δεν κατάφερε να διατηρήσει τα κέρδη του ούτε έναντι του γιεν, παρά την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας.

Η πτώση του δολαρίου συνδέεται άμεσα με τις νέες προσδοκίες, που θέλουν το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Fed να μειώνεται την επόμενη εβδομάδα κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Εάν αποφασισθεί, θα πρόκειται για το αποτέλεσμα των συνεχιζομένων προβλημάτων στην παγκόσμια πλέον πιστωτική αγορά, τα οποία πήγασαν από την κρίση στην αμερικανική. Ωστόσο, μακροοικονομικά στοιχεία, που ανακοινώθηκαν τα τελευταία 24ωρα, τα οποία καταδεικνύουν αδυναμίες στην αγορά εργασίας και κατοικίας των ΗΠΑ, θεωρούνται πλέον ενδεικτικά ότι η κρίση στην αγορά στεγαστικής πίστης μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη αμερικανική οικονομία. Στις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων αντικατοπτρίζεται πλέον η κατά 80% πιθανότητα να μειωθεί την επόμενη εβδομάδα το βασικό επιτόκιο δανεισμού του δολαρίου στο 4,75% από το 5,25%.

Οι τύχες του δολαρίου επηρεάσθηκαν ωστόσο περαιτέρω ιδιαίτερα έναντι του ευρώ, καθώς στις αγορές προεξοφλείται παράλληλα και η αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο 4,25% από το τρέχον 4,00%.

Αριθμός αναλυτών υποστήριζε χθες ότι το ευρώ θα σπάσει σύντομα το φράγμα των 1,40 δολαρίων, τονίζοντας όμως ότι θα βρεθούν προ εκπλήξεως εάν μέσα στις επόμενες έξι εβδομάδες αναρριχηθεί στα 1,42. Αλλοι εκτιμούσαν ότι το ευρώ θα φθάσει στα 1,40 δολάρια, όχι όμως πριν από τον Σεπτέμβριο του 2008. Η τάση του δολαρίου παραμένει πάντως πτωτική. Η αποδυνάμωσή του ευνοεί τις αμερικανικές εξαγωγές. Τους πέντε τελευταίους μήνες η αξία των αμερικανικών εξαγωγών καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ, καθώς αμερικανικοί κολοσσοί όπως οι Boeing, G.Ε. και Deere εξάγουν ολοένα και περισσότερα αεροσκάφη, κινητήρες και αγροτικά μηχανήματα, αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή