Στα χαμηλά διετίας η ανεργία στη Βρετανία

Στα χαμηλά διετίας η ανεργία στη Βρετανία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν υπάρχουν αρκετές δουλειές για τους νέους, αλλά την ίδια στιγμή δεν υπάρχουν αρκετοί που πληρούν τις προϋποθέσεις για να βρουν εργασία. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επιβεβαιώνοντας τις επισημάνσεις του επικεφαλής του βρετανικού κολοσσού Tesko, Σερ Τέρι Λιχ. Σε ομιλία του, χθες, αναφέρθηκε στην ασυνέπεια που υπάρχει μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος της Βρετανίας και των αναγκών των επιχειρήσεων. Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής που είναι και ο μεγαλύτερος εργοδότης στη Βρετανίας, είπε ότι σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένα στελέχη, αλλά δεν υπάρχουν χαμηλότερα στελέχη με τα απαραίτητα προσόντα. Αυτό, είπε, οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και σε κοινωνικά προβλήματα.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για την ανεργία στη Βρετανία, τα οποία έδειξαν ότι υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών. Σημαντικός παράγοντας της μείωσης είναι οι προσλήψεις που έκαναν οι επιχειρήσεις της χώρας λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 2,6%. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας η βρετανική οικονομία δεν φαίνεται να εισέρχεται σε ύφεση, αντιθέτως θα ακολουθήσει σταθερή ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα, στο διάστημα Μαΐου – Ιουλίου το μέσο εισόδημα των Βρετανών αυξήθηκε κατά 3,5%, δηλαδή περισσότερο από την αντίστοιχη περσινή περίοδο και υψηλότερα από τις εκτιμήσεις. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη μείωση της ανεργίας. Οι άνεργοι στη Βρετανία μειώθηκαν τον Ιούλιο κατά 28.000 και ο αριθμός τους ανέρχεται σε 1.649.000, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Απασχόλησης. Παρ’ όλα αυτά η Ε.Ε. χαρακτηρίζει απογοητευτικά τα στοιχεία της απασχόλησης στην Ευρώπη, αφού πάνω από ένας στους 10 νέους είναι άνεργος. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε 25% στη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Επίσης, οι ηλικίες 15-29 αντιπροσωπεύουν το 40% των ανέργων. Την ίδια περίοδο οι ΗΠΑ (βλ. πίνακα) γνωρίζουν τις υψηλότερες περικοπές θέσεων εργασίιας λόγω της πιστωτικής κρίσης.

Με στόχο να μειωθεί η ανεργία κάτω του 10% στην Ευρώπη μέχρι το 2010, η Ε.Ε. ανέλαβε τις εξής δράσεις:

– Καλεί γονείς, δασκάλους και επιχειρήσεις να «επενδύσουν» περισσότερα στους νέους ανθρώπους συμβάλλοντας στη μείωση όσων εγκαταλείπουν το σχολείο πρόωρα και ενισχύοντας τη σύνδεση εκπαίδευσης και επιχειρήσεων.

– Ενθαρρύνει τους ανέργους να βρουν εργασία σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως π.χ. με το πρόγραμμα Eures.

– Να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση και να γίνει τρόπος ζωής η εργασία για λόγους απόκτησης εμπειρίας (πρακτική).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή