Το δολάριο κατρακυλά, το πετρέλαιο σπάει τα ρεκόρ

Το δολάριο κατρακυλά, το πετρέλαιο σπάει τα ρεκόρ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αστερισμό των ρεκόρ κινείται η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Την ίδια στιγμή σε επίπεδα ρεκόρ βρίσκονται οι τιμές των μετάλλων και των υπολοίπων εμπορευμάτων.

Καθώς οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED την ερχόμενη Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου, το δολάριο συνέχισε να κατρακυλά σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα έναντι του ευρώ. Χθες το βράδυ η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 1,3915 και το αμερικανικό νόμισμα βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του αμερικανικού τα τελευταία 15 χρόνια.

Στις μεγάλες πτώσεις του δολαρίου παρατηρείται ενίσχυση των τιμών του πετρελαίου και του χρυσού. Οι ειδικοί έχουν παρατηρήσει τη στατιστική αυτή συσχέτιση και την αποδίδουν στην κίνηση ξένων κεφαλαίων (εκτός ΗΠΑ και δολαρίου) από τη μία μορφή στην άλλη. Αυτή τη φορά, όμως, η τιμή του πετρελαίου «έσπασε» νέο ιστορικό ρεκόρ, φθάνοντας στη Νέα Υόρκη τα 79,89 δολάρια το βαρέλι και στο Λονδίνο τα 77,90 δολάρια. Ωθηση στην ανοδική πορεία των τιμών του «μαύρου χρυσού» έδωσε η απόφαση του ΟΠΕΚ να αυξήσει μόλις κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως την παραγωγή του, όταν τον περασμένο Οκτώβριο είχε αποφασιστεί μείωση κατά 1,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Οι αγορές εκτίμησαν ότι η αύξηση κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα δεν θα ικανοποιήσει τη ζήτηση. Παράλληλα, ανακοινώσεις για τα μειωμένα αποθέματα καυσίμων στις ΗΠΑ ενίσχυαν τις ανησυχίες της αγοράς. Η πορεία του πετρελαίου και η αβεβαιότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στις χρηματαγορές επηρέασε και τις αγορές εμπορευμάτων και πολυτελών μετάλλων. Ωστόσο, η βασική κινητήρια δύναμη της ανόδου των τιμών των εμπορευμάτων προέρχεται από την ισχυρή ζήτηση και την ανησυχία των αγορών για περιορισμένη, σχετικά, προσφορά. Αυτός, άλλωστε είναι ο βασικός λόγος που έχει οδηγήσει τις προθεσμιακές τιμές του σταριού στα επίπεδα ρεκόρ των 907 σεντ ανά μπούσελ, «αναγκάζοντας» την Ιαπωνία να «ξεπαγώσει», ύστερα από 14 χρόνια τη διατίμηση στο αγαθό αυτό και να αναπροσαρμόσει τις τιμές. Σημειώνεται ότι πέρσι η τιμή του σταριού ήταν στο επίπεδο των 400 σεντ.

Χαρακτηριστικά ανοδική σε επίπεδα ρεκόρ είναι το τελευταίο διάστημα η πορεία του τιτανίου, αναγκάζοντας αρκετές βιομηχανίες στις ΗΠΑ να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε χθες, ύστερα από πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, κερδίζοντας περίπου 4,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή