Το ρεκόρ του ευρώ δεν φοβίζει τους εξαγωγείς

Το ρεκόρ του ευρώ δεν φοβίζει τους εξαγωγείς

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με νέα άνοδο έκλεισαν χθες οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Δυτική Ευρώπη, με την εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου σε νέα επίπεδα ρεκόρ -έως και στα 79,89 δολάρια το βαρέλι στην αγορά της Νέας Υόρκης- να ευνοεί σε άνοδο τις τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών κολοσσών. Ανοδο σημείωσαν επίσης χθες οι χρηματιστηριακές τιμές των τηλεπικοινωνιακών κολοσσών όταν η JP Morgan Chase & Co. ανακοίνωσε ότι η κερδοφορία τους παραμένει «ανθεκτική».

Ανοδο, της τάξεως του 1% και 0,8% αντιστοίχως, σημείωσαν χθες οι τιμές των μετοχών της Shell και της Total. Σημαντική άνοδο, κατά 1,9% και 1,3% αντιστοίχως, σημείωσαν επίσης χθες οι τιμές των μετοχών των Vodafone και Telecom Ιtalia.

Μεγάλη κερδισμένη της χθεσινής ημέρας ήταν ωστόσο η εταιρεία καλλυντικών Clarins. Το από εβδομάδων παραγκωνισμένο θέμα των εξαγορών επανήλθε χθες στο προσκήνιο, όταν κυκλοφόρησαν έντονες φήμες που θέλουν την Clarins να αποτελεί στόχο εξαγοράς της L’Oreal, ήτοι της μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου παγκοσμίως. Ανοδο, σε ποσοστό 1,6%, στα 18,59 ευρώ, σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Tui, από την οποία ανακοινώθηκε ότι ο Νορβηγός εφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν αύξησε τη συμμετοχή του στο μετοχικό κεφάλαιό της στο 5,1%. Ανοδο 4,2% σημείωσε και η τιμή της μετοχής της Bouygues S.A., της οποίας την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας φέρεται ενδιαφερόμενη να εξαγοράσει η Οrascom.

Ωστόσο, πτωτικά κινήθηκαν χθες οι τιμές των μετοχών των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά τη δημοσιοποίηση απαισιόδοξων εκτιμήσεων αναφορικά με την κερδοφορία της, εκ μέρους της αμερικανικής Texas Ιnstruments.

Πτωτικές πιέσεις ασκήθηκαν και στις τιμές των μετοχών αεροπορικών κολοσσών, τόσο ως αποτέλεσμα της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου όσο και της υποβάθμισής τους από τη Morgan Stanley. Η τράπεζα εκτιμά πως δύσκολα οι εν λόγω εταιρείες θα διατηρήσουν το 2008 τους ρυθμούς αύξησης της κερδοφορίας τους, πιθανότητα που συνέδεσαν και με την ένταση του ανταγωνισμού. Οι Lufthansa και Air France είδαν χθες τη χρηματιστηριακή αξία τους να υποχωρεί κατά 3,5% και 3,4% αντιστοίχως. Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι η εκτίναξη του ευρώ χθες, σε νέα επίπεδα ρεκόρ έναντι του δολαρίου -έως και στα 1,3915 δολάρια- δεν έδειξε να… στενοχωρεί τους Ευρωπαίους εξαγωγείς. Το βλέμμα στραμμένο σε αυτούς και στα επιτόκια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή