EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφαίο εμπορικό κέντρο το Λονδίνο

Το Λονδίνο θεωρείται ως το κορυφαίο εμπορικό κέντρο στον κόσμο. Ακολουθούν η Ν. Υόρκη, το Τόκιο, το Σικάγο και το Χονγκ Κονγκ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, η Σεούλ και το Λος Αντζελες. Η κατάταξη αυτή προκύπτει από έρευνα της Mastercard, η οποία κατάρτισε και τον σχετικό δείκτη «Worldwide Centers of Commerce Index». Η κεντρική διαπίστωση της έρευνας είναι ο ζωτικός ρόλος που παίζουν οι μεγάλες πόλεις στην παγκόσμια οικονομία, αποτελώντας κομβικά σημεία οικονομικά, εμπορικά και χρηματοπιστωτικά δίκτυα. Οσο η οικονομία γίνεται πιο «άυλη», τόσο ανυψώνεται ο ρόλος των σημερινών πόλεων, που αποτελούν το συνδετικό ιστό των κάθε είδους αγορών. Η Ν. Υόρκη, που κάποτε εθεωρείτο αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση, βρέθηκε στο Νο 2 εξαιτίας της πιο ασταθούς -σε σχέση με τη βρετανική- αμερικανικής οικονομίας, του αδύναμου δολαρίου σε σχέση με τη λίρα, των αυστηρότερων ρυθμιστικών παρεμβάσεων κ.λπ.

«Ναι» των αυτοκινητοβιομηχανιών

Οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν το σχέδιο της Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, αναφέροντας ωστόσο ότι είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί μέχρι το 2012. Ο πρόεδρος της Ενωσης Αυτοκινητοβιομηχάνων της Ευρώπης και διευθύνων σύμβουλος της Fiat SpA, Sergio Marchionne, δήλωσε ότι η βιομηχανία θα στηρίξει την απόφαση της Ε.Ε., αλλά τόνισε ότι «η προθεσμία είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί». Η Ε.Ε. έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών ρύπων των αυτοκινήτων στα 120 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο. Μέχρι στιγμής, οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν παρουσιάσει 50 καινοτόμες τεχνολογίες.

Συμφωνία Ericsson – Βharat

Συμφωνία ύψους 1,3 εκατ. δολ. με την Bharat Sanchar Nigam, τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ινδίας, έκλεισε η κατασκευάστρια ασύρματων δικτύων Ericsson. Η εν λόγω συμφωνία αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ενίσχυσης της παρουσίας της σουηδικής εταιρείας στην αγορά της Ινδίας. Βάσει της συμφωνίας, η Ericsson θα είναι υπεύθυνη για την επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου GSM της BSNL και την εισαγωγή της λειτουργίας 3G. Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η Ινδία παράλληλα με την Κίνα αποτελούν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας, κάτι που η σουηδική εταιρεία έχει αντιληφθεί πλήρως.

Ανοδος κερδών για Βenetton

Αύξηση κατά 10,2% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου Benetton, τα οποία ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους στα 70 εκατ. δολάρια. Τα ενοποιημένα έσοδα ανήλθαν στα 990 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,2%. Τα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 107 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 20,4%.

Προς συμβιβασμό…

Σύσταση στο Περιφερειακό Δικαστήριο της Κολούμπια να επικυρώσει το συμβιβασμό με την εταιρεία εμπορίας μπανάνας Τσικίτα απηύθυνε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Με βάση το συμβιβασμό, η εταιρεία θα παραδεχθεί την ενοχή της για τη συνεργασία της με οργάνωση της Κολομβίας, η οποία είχε χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Ουάσιγκτον και θα πληρώσει πρόστιμο 25 εκατ. δολαρίων, αλλά δεν θα διωχθεί κανένα νυν ή πρώην διευθυντικό στέλεχος. Συνολικά η εταιρεία έκανε από το 1997 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2004, περισσότερες από 100 πληρωμές συνολικού ύψους 1,7 εκατ. δολαρίων με έγκριση των ανώτατων στελεχών της. Η Τσικίτα απέδωσε τις πληρωμές στο ότι η οργάνωση είχε απειλήσει εργαζομένους της και υποστηρίζει ότι τις έκανε μόνο για να τους προστατεύσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή