EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρωσικό «όχι» στη Siemens για την εξαγορά της Power Μachines

Η ρωσική επιτροπή ανταγωνισμού απέρριψε αίτηση της γερμανικής Siemens για την αγορά ενός εκ των βασικότερων ηλεκτρονικών παραγωγών της Ρωσίας, της Power Machines. Οπως ανέφερε η ρωσική Επιτροπή, «σε περίπτωση που η συμφωνία είχε προχωρήσει, τότε το μερίδιο της Siemens στη ρωσική αγορά θα ανερχόταν στο 50%, κάτι που θα της έδινε μονοπωλιακό έλεγχο και ηγετική θέση». Η Siemens ήδη κατέχει το 25% της ρωσικής εταιρείας, ενώ γνωστοποίησε την πρόθεσή της για εξαγορά επιπλέον 30,4%. Η Power Machines ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2000, μετά από συγχώνευση έξι εταιρειών. Τα έσοδα το 2006 ανήλθαν στα 412 εκατ. ευρώ. Στη Ρωσία προωθείτε αυστηρότερη νομοθεσία για τις ξένες επενδύσεις σε «στρατηγικούς» τομείς της οικονομίας, όπως αυτό της ενέργειας.

Προς πώληση το 38% της ΙΚΒ

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένεται να πουλήσει το 38% της τράπεζας IKB που κατέχει. Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας δεν προέβη σε καμία δήλωση σχετικά με τον αγοραστή. Η ΙΚΒ έχει υποστεί τις συνέπειες της πιστωτικής αγοράς των ΗΠΑ, ενώ μόλις τον περασμένο μήνα απέφυγε χρεοκοπία την τελευταία στιγμή, όταν της χορηγήθηκε δάνειο 8,1 δισ. ευρώ. Οι ζημιές της τράπεζας αναμένεται να ανέλθουν στα 600 με 700 εκατ. ευρώ για το έτος 2007-2008 που τελειώνει στις 31 Μαρτίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ίδιας, η ΙΚΒ θα επικεντρωθεί στον πυρήνα των δραστηριοτήτων της, δηλαδή στο δανεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αποφεύγοντας τις κερδοσκοπικές τοποθετήσεις και τις διεθνής αγορές.

Στο 11,3% η ανάπτυξη της Κίνας

Η Παγκόσμια Τράπεζα αναθεώρησε θετικά τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα. Προβλέπει ότι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο θα παρουσιάσει 11,3% ρυθμό μεγέθυνσης έναντι αρχικής εκτίμησης 10,4%. Η έντονη επενδυτική δραστηριότητα και οι εξαγωγές υπήρξαν μέχρι σήμερα οι κινητήριες δυνάμεις της χώρας. Ωστόσο, η Παγκόσμια Τράπεζα είναι πεπεισμένη ότι η αύξηση οφείλεται στις καταναλωτικές δαπάνες που «οδηγούν» την ανάπτυξη της Κίνας. Η αναθεώρηση των προβλέψεων ήρθε μια μέρα μετά από την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι ο ρυθμός μεταβολής των πωλήσεων ήταν ο υψηλότερος τα τελευταία τρία χρόνια. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 17,1% από τις αρχές του χρόνου μέχρι τον Αύγουστο, τροφοδοτούμενες από τις αυξήσεις εισοδήματος.

Στη Ford η Automobile Craiova

Η ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε την υπογραφή συμφωνίας με την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford, για την πώληση του 72,4% των μετοχών της ρουμανικής «Automobile Craiova» αντί του ποσού των 57 εκατ. ευρώ, όπως δήλωσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου. Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει σήμερα στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθεσης Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης. Ο κ. Ταριτσεάνου τόνισε ότι το ρουμανικό Κοινοβούλιο δεν έχει κανένα όφελος να παρεμποδίσει ή να καθυστερήσει την εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς αυτή είναι πολύ σημαντική για τη ρουμανική οικονομία. Η κορεατική Daewoo Motors κατείχε μέχρι πέρσι το 51% των μετοχών της «Automobile Craiova», αλλά αποχώρησε και το ρουμανικό κράτος εξαγόρασε τις μετοχές της και σήμερα έχει το 72,4% της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή