Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στιγμές ανακούφισης ζουν όλοι οι επενδυτές περιμένοντας τη γενναιόδωρη κίνηση σωτηρίας από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Στη Wall οι επενδυτές επέστρεψαν δυναμικά χθες και ο δείκτης Dow Jones των 30 πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών ευνοήθηκε ιδιαίτερα από την έντονη ζήτηση που είχαν οι πετρελαϊκές και οι τραπεζικές μετοχές.

Επίσης, το κλίμα στη Wall επηρεάστηκε και από την αλματώδη άνοδο κατά 9% της μετοχής της Countrywide Financial Corp., που είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος εταιρεία παροχής στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ, καθώς εξασφάλισε σημαντική δανειακή ενίσχυση. Να επισημανθεί ότι από τα μέσα Μαΐου η μετοχή της Countrywide έχει χάσει το 50% της αξίας της. Πριν από 20 μέρες είχε σταθεροποιηθεί όταν η Bank of America τη «διέσωσε» από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, αγοράζοντας προνομιούχες μετοχές αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που μπορεί να τις ανταλλάξει με κοινές. Ενώ με την κίνηση αυτή η Bank of America που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, έγινε ο βασικός χρηματοδότης της και εισέρχεται δυναμικά στον κλάδο στεγαστικών δανείων. Ωστόσο, στη συνέχεια ξανακύλησε για να ανακάμψει χθες.

Το νέο άλμα των τιμών του πετρελαίου στη διεθνή αγορά επηρέασε θετικά τις πολυεθνικές του πετρελαίου και το δολάριο του Καναδά που ευνοείται το προφίλ του ως πετρονόμισμα. Χθες το καναδικό δολάριο εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 30 ετών έναντι του δολαρίου. Παράλληλα, και η διεθνής κερδοσκοπία συνέχισε τα παιχνίδια της ωθώντας την τιμή του πετρελαίου σε νέα ιστορικά υψηλά την αγορά της Νέας Υόρκης. Ετσι το πετρέλαιο κατά τη διάρκεια της ημέρας κατέγραψε ιστορική άνοδο στα 80,20 δολάρια το βαρέλι.

Εκτός από το δολάριο, μεγάλο «θύμα» της χθεσινής ημέρας ήταν ξανά το γιεν. Και επειδή η σημαντική διαφορά μεταξύ των ιαπωνικών επιτοκίων και των λοιπών νομισμάτων δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα, ήταν ξανά η αφορμή για το ξεπούλημα του γιεν. Οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας εξασθένησαν απροσδόκητα, καθώς το ΑΕΠ κατέγραψε μείωση της τάξεως του 1,2%, σε ετήσια βάση, το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επίσης, η διεθνής κερδοσκοπία που εκμεταλλεύεται τα σχεδόν μηδενικά ιαπωνικά επιτόκια για να χρηματοδοτεί ποικίλες επενδύσεις, ξέχασε πολύ γρήγορα τους φόβους της πιστωτικής κρίσης και επιδίδεται ξανά στο παιχνίδι του «carry trade». Δηλαδή, δανείζεται σε γιεν και στη συνέχεια τα πουλάει για να επενδύσει σε νομίσματα υψηλής απόδοσης επιτοκίων ή σε άλλες μορφές επενδύσεων. Τα κεφάλαια ανοίγουν short θέσεις στο γιεν και συνωστίζονται για να τοποθετηθούν long κυρίως στη στερλίνα και στα νομίσματα Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας.

Με τη βεβαιότητα ότι θα παραμείνει η σημαντική διαφορά μεταξύ των επιτοκίων του γιεν και των υπόλοιπων νομισμάτων, οι πάσης φύσεως κερδοσκόποι αλλά και οι απλοί επενδυτές σπεύδουν να την αξιοποιήσουν. Παράλληλα, η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει, τρέπει σε φυγή τα ιαπωνικά κεφάλαια.

Δυσαρεστημένοι με τα χαμηλά επιτόκια, οι Ιάπωνες ιδιώτες επενδυτές βγάζουν εκτός χώρας τα κεφάλαιά τους με πυρετώδεις ρυθμούς. Εριξαν 860 δισ. γιεν (7,42 δισ. δολάρια) σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε διεθνείς αξίες, αγνοώντας την αναταραχή στις αγορές.

Για να καλυφθεί η έντονη ζήτηση, 12 νέα επενδυτικά αμοιβαία κεφάλαια ξεκίνησαν τη λειτουργία τους, προσελκύοντας 69,2 δισ. γιεν (596,2 εκατ. δολάρια).

Ηδη οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί και επενδυτικοί οίκοι της Ιαπωνίας που κατέχουν ηγετική θέση στον κόσμο και τα ερευνητικά Ινστιτούτα τους καθώς και ξένοι επενδυτικοί οίκοι που έχουν την έδρα τους στην Ιαπωνία, έχουν στρέψει την προτίμησή τους στις ξένες επενδύσεις.

Οι Ιάπωνες επενδυτές -θεσμικοί και ιδιώτες- προσελκύονται από τις ξένες επενδύσεις που προσφέρουν υψηλές αποδόσεις, αγνοώντας τα επενδυτικά ρίσκα. Δικαίως καθώς τα ιαπωνικά επιτόκια είναι τα χαμηλότερα μεταξύ των ισχυροτέρων οικονομικώς κρατών, με αποτέλεσμα οι επενδύσεις σε αξίες εκπεφρασμένες σε γιεν να μην είναι ελκυστικές και αποδοτικές.

Οντως, η Κεντρική Τράπεζα πρέπει να είναι «προσεκτική» καθώς η νέα κυβέρνηση καταβάλει τεράστιες προσπάθειες να μειώσει το εφιαλτικό δημοσιονομικό έλλειμμα. Και ένα από τα κρίσιμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει είναι και οι επιπτώσεις από τα τεράστια δημοσιονομικά πακέτα, με τα οποία κατά σειράν οι κυβερνήσεις του Τόκιο προσπάθησαν να αναζωογονήσουν την οικονομία, με συνέπεια να επιδεινωθεί η δημοσιονομική θέση της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή