Καταργείται η υποχρεωτική αγρανάπαυση στην Ε.Ε.

Καταργείται η υποχρεωτική αγρανάπαυση στην Ε.Ε.

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσωρινή κατάργηση της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης στις καλλιέργειες σιτηρών προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο τη μείωση των τιμών, υπό το βάρος της εντεινόμενης κερδοσκοπίας που προκαλεί η πτώση στην παραγωγή σιτηρών. Η κατάργηση της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης θα ισχύσει για τις εσοδείες του εφετινού φθινοπώρου και της άνοιξης του 2008, αν και όπως επισημαίνουν οι Βρυξέλλες, η κατάργηση της αγρανάπαυσης δεν δημιουργεί και υποχρέωση σποράς από την πλευρά των παραγωγών.

Ο συνδυασμός των εφετινών κακών καιρικών συνθηκών σε όλη την Ευρώπη αλλά και της αυξανόμενης διάδοσης, παγκοσμίως, των καλλιεργειών που προορίζονται για βιοκαύσιμα, πιέζει την παραγωγή, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών των σιτηρών μέχρι και κατά 35%, συμπαρασύροντας σε μια αλυσιδωτή αντίδραση κερδοσκοπίας ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά, οι παραγωγοί των οποίων απαιτούν και αυτοί ανάλογες αυξήσεις, με ό,τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό και σε επίπεδο πληθωρισμού. Είναι δε ενδεικτικό ότι το ευρωπαϊκό απόθεμα παρέμβασης μειώθηκε εντός ολίγων μηνών από 14 εκατ. τόνους σε μόλις έναν… Η Επιτροπή εκτιμά ότι αν αξιοποιηθεί πλήρως η κατάργηση της αγρανάπαυσης, η ευρωπαϊκή παραγωγή μπορεί να αυξηθεί μέχρι και κατά 10 εκατ. τόνους, ή και μέχρι 17 εκατ. τόνους αν σπαρθούν εκτάσεις που σήμερα χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ελαιούχων σπόρων μειώνοντας έτσι κάπως τις πιέσεις στην αγορά. Η Επιτροπή θα υποβάλει το αίτημα κατάργησης της αγρανάπαυσης στους υπουργούς Γεωργίας εντός του μηνός για άμεση λήψη απόφασης, με την επίτροπο Γεωργίας Μαριάν Φίσερ-Μπελ να προειδοποιεί ότι αν το αίτημα απορριφθεί η κατάσταση θα καταστεί, το 2008, δραματική. Αλλωστε, οι Βρυξέλλες διευκρινίζουν ότι εντός του 2008 θα επανεξετάσει συνολικά το σύστημα της αγρανάπαυσης για να κρίνει κατά πόσον θα εισηγηθεί την οριστική κατάργησή της.

Προειδοποίηση ΟΟΣΑ

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, σε μελέτη που δημοσιοποίησε ο ΟΟΣΑ, υπογραμμίζεται ο κίνδυνος για την αγροτική παραγωγή και για πληθωρισμό από ανατίμηση στα τρόφιμα, λόγω των βιοκαυσίμων. Πρότεινε μάλιστα στις κυβερνήσεις να περιορίσουν τις επιδοτήσεις των βιοκαυσίμων. Επίσης, αναφέρει ότι η τάση για στήριξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον. Ακόμη ο ΟΟΣΑ διατηρεί τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητα των βιοκαυσίμων, καθώς είναι μία τεχνολογία η οποία δεν έχει επαρκώς δοκιμασθεί. Κατά τον ΟΟΣΑ, οι κυβερνήσεις θα πρέπει σταδιακά να καταργήσουν τις επιδοτήσεις στα βιοκαύσιμα και να στραφούν στη χρηματοδότηση της έρευνας για τα αποκαλούμενα καύσιμα δεύτερης γενιάς (αλκοόλες ή βιοκαύσιμα από βιομάζα). Αυτά όταν παράγονται, εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Β Διαβάστε όλη τη σχετική εισήγηση του ΟΟΣΑ στο www.kathimerini.gr/Links

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή