Με το βλέμμα στραμμένο στα επιτόκια

Με το βλέμμα στραμμένο στα επιτόκια

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άνοδο έκλεισαν και χθες, για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, οι γενικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Δυτική Ευρώπη, ενισχυμένοι μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν σύμφωνα με -και όχι χειρότερα από- τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα στοιχεία αυτά καθησύχασαν μερικώς τους επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται τις επιπτώσεις στην αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία από την πιστωτική κρίση που εξελίσσεται. Ασφαλώς, το επενδυτικό κοινό προσβλέπει και στη μείωση των επιτοκίων του δολαρίου την επόμενη εβδομάδα, ενώ και χθες, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου έσπευσαν να «ανακουφίσουν» το διατραπεζικό σύστημα, διοχετεύοντας συμπληρωματική ρευστότητα σε αυτό ή -στην περίπτωση της Τραπέζης της Αγγλίας- χαλαρώνοντας τα περιθώρια άντλησης δανεισμού εκ μέρους των εμπορικών τραπεζών. Οπως έγινε επίσης γνωστό χθες, οι Deutsche Bank και JP Morgan Chase & Co. κατάφεραν να διαθέσουν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές δάνεια για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της βρετανικής αλυσίδας φαρμακείων Alliance Boots Plc, εκ μέρους της εταιρείας επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων Kohlberg Kravis Roberts & Co.

Αν και τα δάνεια αυτά είναι συγκριτικώς υψηλότοκα, η διάθεσή τους αποτελεί θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι ανάλογη προσπάθεια μεταπώλησης δανείων αξίας 6 δισ. στερλινών κατέληξε σε αδιέξοδο τον περασμένο μήνα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος. Αναλυτές ανέφεραν ότι η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε, καθώς αποδεικνύεται ότι υπάρχουν ακόμη επενδυτές έτοιμοι να χρηματοδοτήσουν εξαγορές, οι οποίοι αποτελούσαν μέχρι πρότινος κινητήριο δύναμη του χρηματιστηριακού ράλι.

Η χθεσινή άνοδος των τιμών του χαλκού αλλά και οι εκτιμήσεις της Μerrill Lynch περί αναμενόμενης αύξησης των τιμών του χάλυβα τόσο φέτος όσο και το 2008, ενίσχυσαν τις χρηματιστηριακές τιμές εταιρειών του κλάδου, όπως οι Anglo American και ArcelorMittal. Η τελευταία είδε χθες την τιμή της μετοχής της να αυξάνεται κατά 4,5% στα 48,19 ευρώ με τη Μerrill Lynch να τη χαρακτηρίζει την κορυφαία επενδυτική επιλογή της για τον κλάδο της. Η αναβάθμιση, τέλος, της Cable & Wireless από την Cazenove είχε ως αποτέλεσμα την κατά 4,5% εκτίναξη της τιμής της μετοχής της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών στη Βρετανία, ενώ σε ποσοστό 2,9% και 2,6% ενισχύθηκαν αντιστοίχως εκείνες των ΒΤ Group και Telefonica.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή