Οι γαστρονομικές επιλογές των Κινέζων επηρεάζουν και τη δική μας… τσέπη

Οι γαστρονομικές επιλογές των Κινέζων επηρεάζουν και τη δική μας… τσέπη

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τυροκομικά προϊόντα γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στην Κίνα, με αποτέλεσμα να πιέζονται αυξητικά οι τιμές διεθνώς. Γιατί όμως η κατανάλωση περισσότερου γάλακτος στην Κίνα επηρεάζει τις τιμές παγκοσμίως;

Λέγεται ότι όταν η Αμερική φτερνίζεται, ολόκληρος ο κόσμος κρυολογεί. Πλέον η έκφραση αυτή μπορεί να αποδοθεί και στην Κίνα. Τα τελευταία χρόνια, σπάνιες είναι οι φορές που κάποιο νέο φαινόμενο σχετικό με τον «ασιατικό γίγαντα» δεν γίνεται πρωτοσέλιδο στις οικονομικές εφημερίδες του κόσμου. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι ιδιομορφίες της πολυπληθέστερης χώρας μπορούν να έχουν σεισμικές επιπτώσεις ανά τον κόσμο. Η αύξηση της κατανάλωσης τυροκομικών προϊόντων στην Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των τιμών τους σε χώρες όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Νέα Ζηλανδία.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός, Γουέν Τζιαμπάο, δηλώνει πως έχει ένα όνειρο «να παρέχεται σε κάθε Κινέζο, ιδιαίτερα στα παιδιά, επαρκή ημερήσια ποσότητα γάλακτος».

Ειδικότερα, θέλει να βεβαιωθεί ότι σε κάθε Κινέζο θα αντιστοιχεί μισό λίτρο γάλακτος. Ωστόσο, οι Κινέζοι χαρακτηρίζονται ως ένα έθνος δυσανεκτικό στη λακτόζη.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η κατανάλωση γάλακτος στην Κίνα είναι τέτοιας ποσότητας που, ενώ το 2002 αναλογούσαν ημερησίως 26 Kcal ανά άτομo, αυξήθηκε στα 43 Kcal το 2005. Η Δύση καταναλώνει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αλλά η ζήτηση παραμένει διαχρονικά σταθερή.

Με το «άνοιγμα» της Κίνας στην παγκοσμιοποίηση, εισήλθαν νέα καταναλωτικά πρότυπα ιδιαίτερα όσον αφορά το κρέας και το γάλα τα οποία συνδέθηκαν με την ευημερία και τη σωματική ενδυνάμωση.

«Τους αρέσει το παγωτό»

Το γάλα και το κρέας ήταν πολύ ακριβά στην Κίνα πριν από το 1980. Ο καθηγητής Τζέιμς Γουάτσον, του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ανθρωπολόγος ειδικός στις διατροφικές συνήθειες αναφέρει ότι οι Κινέζοι δεν θέλουν να μοιάσουν τους δυτικούς λαούς «απλά τους αρέσει το παγωτό». Παράλληλα με το πρόγραμμα για αύξηση της κατανάλωσης γάλακτος, η κινεζική κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να αυξηθεί η παραγωγή. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην τρίτη θέση στην παραγωγή γάλακτος πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

Η γαλακτοβιομηχανία αποτελεί ένα νέο και αναπτυσσόμενο κλάδο στην Κίνα, αλλά παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης, όταν η προσφορά αποτυγχάνει να ανταποκριθεί στη ζήτηση παρουσιάζονται επιπτώσεις στις τιμές παγκοσμίως. Στη Γερμανία, με τις μεγαλύτερες εξαγωγές παγκοσμίως, έχουν παρατηρήσει αύξηση των τιμών. Στη Βρετανία το φαινόμενο θα εμφανιστεί αργότερα καθώς οι αγρότες έχουν συνάψει μακροχρόνιες συμβάσεις σταθερών τιμών.

Γενικότερα παρατηρείται ανάπτυξη των αγορών εμπορευμάτων κυρίως λόγω του μεγέθους τις κινεζικής ζήτησης. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης του πληθυσμού σε συνδυασμό με την έντονη αστικοποίηση αλλά και την κυβερνητική «παρακίνηση» έχει εκτινάξει τη συνολική παγκόσμια ζήτηση γάλακτος, με αποτέλεσμα να δέχεται αυξητικές πιέσεις η τιμή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή