Οι Ελληνες τον Αύγουστο έκαναν διακοπές και από τον τραπεζικό δανεισμό

Οι Ελληνες τον Αύγουστο έκαναν διακοπές και από τον τραπεζικό δανεισμό

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος επιβεβαιώνουν ότι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια διατηρήθηκε ισχυρή μέχρι και τον Ιούλιο. Οι εκτιμήσεις από τις ίδιες τις τράπεζες κάνουν λόγο για μικρή μόνο ανάπαυλα το τελευταίο δίμηνο, εξαιτίας των διακοπών του Αυγούστου, αλλά και των εξελίξεων στο θέμα των πυρκαγιών και των εκλογών, που δημιούργησαν ανασφάλεια ή αντίστοιχα αναβλητικότητα. Από την πλευρά των τραπεζών προβλέπουν αναθέρμανση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια από τον επόμενο κυρίως μήνα και κορύφωση τους τελευταίους μήνες του χρόνου, εκτιμώντας ότι ο ρυθμός αύξησης στη στεγαστική πίστη θα παραμείνει υψηλός και θα κυμανθεί στο 25% και το 2007.

Στελέχη από τις τράπεζες προειδοποιούν πάντως ότι η προοπτική μιας νέας ανόδου των ευρωπαϊκών επιτοκίων, που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις δεν θα αποφευχθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, δεν έχει πλέον περιθώρια απορρόφησης από τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνουν, απορρόφησαν μέχρι σήμερα μεγάλο μέρος από την άνοδο των δύο μονάδων που είχαν τα ευρωπαϊκά επιτόκια, μειώνοντας το περιθώριο κέρδους. Τα περιθώρια έχουν μειωθεί στο επίπεδο της 1-1,5 μονάδας, ενώ η αγορά κατακλύζεται και από προϊόντα, χαμηλής εκκίνησης, που συνεπάγονται ζημιά για τις τράπεζες για τη συγκεκριμένη διάρκεια του χαμηλού επιτοκίου. Εχοντας πλέον συμπιέσει τα spreads, οι τράπεζες, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, εξάντλησαν τα περιθώρια που διέθεταν, με συνέπεια οποιαδήποτε νέα αύξηση να μετακυλισθεί ακέραια στον δανειολήπτη.

Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές, αφού το μέσο κυμαινόμενο επιτόκια για νέα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκε από τον Ιανουάριο του 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2007, μόλις 1,09 μονάδες, όταν η άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων ήταν 2 μονάδες. Ετσι από το επίπεδο του 3,92% διαμορφώθηκε στο 5,01%, ενώ το αντίστοιχο κυμαινόμενο επιτόκιο για τα υφιστάμενα δάνεια, δηλαδή τα δάνεια που έχουν συναφθεί στο παρελθόν, αυξήθηκε από 4,97% στο 5,18%. Την ένταση του ανταγωνισμού αντανακλά άλλωστε και η πτώση κατά την ίδια περίοδο του μέσου σταθερού επιτοκίου έως 5 έτη, που σε ό,τι αφορά τα νέα δάνεια μειώθηκε από το 4,96% στο 4,33% και σε ό,τι αφορά τα υφιστάμενα υπόλοιπα, αυξήθηκε οριακά από το 5,19% στο 5,37%.

Οι υπολογισμοί πάντως δείχνουν ότι ένα δάνειο 100.000 ευρώ, που έχει συναφθεί για διάρκεια 20 ετών, η άνοδος του επιτοκίου κατά 1,75 επιβαρύνει τη δόση κατά 1.270,56 ευρώ τον χρόνο και στο τέλος της 20ετίας, το ίδιο δάνειο θα έχει ακριβύνει κατά 25.400 ευρώ. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, ο δανειολήπτης που θα έπαιρνε το δάνειο των 100.000 ευρώ θα έπρεπε να αποπληρώσει 145.435 ευρώ με επιτόκιο 4% και 170.846 εάν το επιτόκιο ανέβαινε στο 5,75%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή