ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ / Γιατί οι κεντρικές τράπεζες δεν μειώνουν εύκολα τα παρεμβατκά επιτόκια;

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ / Γιατί οι κεντρικές τράπεζες δεν μειώνουν εύκολα τα παρεμβατκά επιτόκια;

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ η κρίση στις διεθνείς αγορές καλά κρατεί και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μόνο μια μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve (Fed) θα μπορούσε να αναχαιτίσει τα αρνητικά δεδομένα, στην Ουάσιγκτον δείχνουν αρκετά συντηρητικοί ως προς τη χρήση του συγκεκριμένου όπλου.

Ο λόγος; Δεν επιθυμούν να δείξουν σημάδια φόβου και να σημάνουν υποχώρηση απέναντι σε «εκείνους» που πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Εύλογη αντίδραση» σχολιάζουν Ελληνες τραπεζίτες. Κι εξηγούν: Αν η Fed υποχωρήσει τώρα και μειώσει το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, τότε «στρώνει το χαλί» για να ξαναδεχθεί πιέσεις, από τους ίδιους κύκλους, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Κατά συνέπεια, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον κ. Μπερνάνκι, πρόεδρο της Fed. Αν δεν κάνει γενναία μείωση, κινδυνεύει να δει την κρίση να ξεφεύγει πέρα από κάθε έλεγχο, αν προχωρήσει σε γενναίο «κόψιμο», τότε θα φανεί αδύναμος. Με ενδιαφέρον, αναμένεται η απόφασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή