Αναμένονται πιέσεις σε δολάριο και ευρώ

Αναμένονται πιέσεις σε δολάριο και ευρώ

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley στο νέο, εβδομαδιαίο τους δελτίο, αναφορικά με την προοπτική του δολαρίου. Οπως επισημαίνουν, εν όψει της συνεδρίασης στη FED, την Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου, απομένει να διαπιστωθεί εάν το βασικό επτιόκιο δανεισμού του δολαρίου θα μειωθεί κατά ένα τέταρτο ή κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η FED θα μειώσει στο 5% από το τρέχον 5,25% και θα σηματοδοτήσει την ετοιμότητα να δράσει εκ νέου εάν κριθεί απαραίτητο.

Οι τύχες του δολαρίου θα εξαρτηθούν από το εάν η κατά ένα τέταρτο της μονάδας μείωση του βασικού επιτοκίου του δανεισμού θα απογοητεύσει ή εάν η κατά μισή μονάδα περικοπή του θα εκληφθεί ως απόδειξη της καλής κατάστασης της αμερικανικής οικονομίας. Το δολάριο πιθανόν να βρει στήριγμα, στην περίπτωση κατά την οποία αποδειχθεί ότι η παγκόσμια οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει ανεξάρτητα τελικώς από την αμερικανική και ως εκ τούτου η επιβράδυνση της τελευταίας θα έχει επιπτώσεις για τις υπόλοιπες. Οι αναλυτές της Morgan Stanley θεωρούν, πάντως, βέβαιον ότι το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί έναντι του γιεν.

Απαισιόδοξοι παραμένουν όμως οι ίδιοι και για τις τύχες του ευρώ, κυρίως έναντι των νομισμάτων, των οποίων τα επιτόκια βρίσκονται σε περίοδο ανόδου. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley θεωρούν ότι το ευρώ μπορεί να δεχθεί πιέσεις τόσο λόγο της υποβάθμισης των προβλέψεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη όσο και διότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται πλέον να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της δανεισμού για αρκετό διάστημα μέσα στο 2008.

Αντιθέτως, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι ίδιοι για την προοπτική του γιεν, παρά την αβεβαιότητα της εποχής αυτής, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Σίντζο Αμπε. Ομως, η μειωμένη όρεξη των ιδιωτών επενδυτών για την ανάληψη κινδύνων και ο επαναπατρισμός κεφαλαίων, ενδέχεται να συντείνει στη σταθερότητα και ίσως και στην ενίσχυση του γιεν.

Αισιόδοξοι παραμένουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας και για την προοπτική του ελβετικού φράγκου, του έτερου χαμηλότοκου νομίσματος. Οπως τονίζουν, αυξάνοντας αυτήν την εβδομάδα το βασικό επιτόκιό της δανεισμού στο 2,75%, η Τράπεζα της Ελβετίας παρέμεινε συνεπής στην νομισματοπιστωτική πορεία που έχει χαράξει. Το φράγκο αναμένεται να ενισχυθεί κυρίως στην περίπτωση, κατά την οποία θα ακολουθήσει ένας νέος κύκλος αναταραχής στις αγορές.

Τέλος, ανοιχτά απαισιόδοξοι εμφανίζονται πλέον οι αναλυτές της Morgan Stanley για την προοπτική της στερλίνας. Αναφέροντας ότι η αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης της Βρετανίας έχει περισσότερες ομοιότητες από οποιαδήποτε άλλη με εκείνην των ΗΠΑ και με τη βρετανική οικονομία να απορροφά ακόμη τις πρόσφατες, αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων, δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον για τη βρετανική αγορά κατοικίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή