Η διεθνής οικονομία αντέχει στα ρεκόρ του μαύρου χρυσού

Η διεθνής οικονομία αντέχει στα ρεκόρ του μαύρου χρυσού

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αντίληψη των «υψηλών τιμών του πετρελαίου» κυριαρχεί σε πολλές συζητήσεις και σχόλια το τελευταίο διάστημα. Αν και πρώτιστα χρησιμοποιείται σαν «κράχτης» σε συζητήσεις οικονομικού περιεχομένου για επιπτώσεις και ανακατατάξεις στην παγκόσμια οικονομία, ο ορισμός αποκλειστικά της υψηλής τιμής του πετρελαίου παραμένει ένας υποκειμενικός παράγων για κάθε κράτος και αντίστοιχη οικονομία.

Μια γενική εξήγηση και εύκολος λόγος αναφοράς είναι εκείνη η τιμή του πετρελαίου, η οποία καθιστά αντιοικονομική κάθε κατανάλωσή του. Με δεδομένη αυτή την ουσιαστική διευκρίνιση δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο συγκεκριμένο σημείο. Πρόσφατη αναφορά του Διεθνούς Ενεργειακού Πρακτορείου επιλαμβάνεται των υψηλών τιμών πετρελαίου, της αυξανόμενης ζήτησης και της διαφαινόμενης προσφοράς στα προσεχή έτη.

Η συγκεκριμένη αναφορά επιβεβαιώνει την αύξηση ζήτησης των τελευταίων χρόνων, αύξηση της τάξης των 4 εκατ. βαρελιών την ημέρα από το 2004, ενώ πραγματεύεται και της διαφαινόμενης προσφοράς πέραν του 2010.

Ενδιαφέρουσα θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και η διακύμανση της τιμής του Brent ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια όπου η τιμή του ευρίσκεται πάνω από τα 50 δολ. το βαρέλι.

Ειδική αναφορά γίνεται και για τις εκτός ΟΠΕΚ χώρες και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν στην επάνδρωση και στελέχωση των σημείων παραγωγής από εξειδικευμένο προσωπικό ώστε να αντιμετωπίσουν την οιανδήποτε αύξηση ζήτησης, καθώς και των διαφόρων οικονομικών και πολιτικών δυσχερειών τις οποίες ως γνωστόν οι συγκεκριμένες χώρες αντιμετωπίζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή