Μικρή ανάκαμψη στις ναυλώσεις για τα δεξαμενόπλοια VLCC’s

Μικρή ανάκαμψη στις ναυλώσεις για τα δεξαμενόπλοια VLCC’s

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τελευταία περίοδο πλοιοκτήτες VLCC’s διαπιστώνουν ιδιαίτερα χαμηλά και ίσως ανησυχητικά επίπεδα ναύλων. Η απουσία δραστηριότητας τις τελευταίες εβδομάδες είχε σαν αποτέλεσμα τη συσσώρευση τονάζ με αρνητικό επακόλουθο στα επίπεδα των ναύλων και τη διαπίστωση χαμηλών επιπέδων στα κυκλικά ταξίδια της περιοχής ακόμη και σε επίπεδα των 12.000 δολ. ημερησίως (Αραβικός – Σιγκαπούρη).

Τελικά η αγορά σημείωσε μικρή ανάκαμψη τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου με 45 ναυλώσεις ημερομηνιών φόρτωσης Σεπτεμβρίου, υψηλότερο αριθμό ναυλώσεων περιόδου 5 ημερών από τον Ιούνιο του 2005 (φορτώσεις Ιουλίου) και την εκ τούτου επανάκαμψη των ναύλων σε διπλάσιο περίπου του προαναφερθέντος επιπέδου. Αριθμώντας διαθεσιμότητα τονάζ και ναυλώσεις ανά πενθήμερο σ’ ένα μήνα αριθμούμε 110 VLCC «spot» ναυλώσεις.

Δίπλα παραθέτουμε ενδεικτικό πίνακα ναυλώσεων περιόδου Αυγούστου / Σεπτεμβρίου χρονολογιών 2004 έως 2007 διαπιστώνοντας και τον μηδαμινό αριθμό ναυλώσεων πρώτων ημερομηνιών Αυγούστου.

Τα μηνύματα

Συνήθως μια περιορισμένη κινητικότητα αρχές εκάστου μήνα προδηλοί την εμπιστοσύνη των ναυλωτών για επαρκή προσφορά τονάζ στις αργότερες ημέρες του κύκλου μεθερμηνευόμενη σε χαμηλότερα επίπεδα λόγω καθυστέρησης ζήτησης. Αντίθετα τις πρώτες 10 ημέρες του Οκτωβρίου του 2004, όταν τα επίπεδα ναύλων εκινούντο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα διαπιστώσαμε 41 επιπλέον ναυλώσεις VLCC από Αραβικό Κόλπο σε σχέση με τις 10 πρώτες ημέρες του Αυγούστου του 2007.

Αν και ο συνολικός αριθμός ναυλώσεων του κύκλου εμφανίζεται παρεμφερής. Υπάρχει συνεπώς σχέση μεταξύ του αριθμού ναυλώσεων το πρώτο δεκαήμερο του μήνα και των επιπέδων των ναύλων. Εάν η κινητικότητα τις πρώτες ημέρες του μήνα είναι υψηλή, τότε τα επίπεδα θα αυξηθούν, ενώ εάν τα επίπεδα είναι υψηλά αναμένεται να διατηρηθούν ή να αυξηθούν περαιτέρω με την ψυχολογία των ναυλωτών να προδικάζει θετικότερη εξέλιξη.

Νέες παραγγελίες

Συνεχής δραστηριότητα και υψηλοί ναύλοι μεταθέτουν τις ημερομηνίες φόρτωσης μεγιστοποιώντας τη θετική εξέλιξη. Η αύξηση των ναύλων του Αυγούστου του 2007 συνέβη μεταξύ 20ής και 25ης ημέρας με 45 επιπλέον ναυλώσεις. Τα επίπεδα ταξιδίων Αραβικός – Σιγκαπούρη αρχές του μήνα εκινούντο στα W/S 45 με ημερήσιες αποδόσεις 12.000 δολ. ενώ την εβδομάδα έναρξης 20ής Αυγούστου τα επίπεδα κινήθηκαν στα W/S 60 ήτοι απόδοση 26.000 δολ.την ημέρα στο ίδιο ταξίδι. Ιστορικά μάλιστα η πενθήμερη περίοδος του τρίτου δεκαημέρου του μήνα αποτελεί την κινητικότερη περίοδο. Διάχυτη και εμφανής υπήρξε η απαισιοδοξία με την έναρξη του Αυγούστου. Οι αυξημένες παραγγελίες με τις αναμενόμενες παραδόσεις ιδιαίτερα του 2009 επανήλθαν στο προσκήνιο.

Τουλάχιστον 29 νεότευκτα VLCC αναμένεται να έχουν παραδοθεί έως τα τέλη του 2007, 40 το 2008 και 55 κατά τη διάρκεια του 2009, μεταδίδοντας έντονη ανησυχία στους πλοιοκτήτες σε μία χαρακτηριστική εικόνα αγοράς ιδιαίτερα αρχές Αυγούστου με ναυλομεσίτες ανήσυχους λόγω της προσφοράς, τουλάχιστον και για ημερομηνίες φθινοπώρου.

Για διάλυση

Καταλήγοντας, δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι από το 2004 μόνο 1 VLCC οδηγήθηκε για διάλυση. Εν τούτοις, 17 VLCC δεξαμενόπλοια είναι 20ετούς ηλικίας ή και παλαιότερα αποτελώντας την τελευταία προτίμηση των ναυλωτών, χωρίς να αγνοούμε ότι οι τελευταίες επιθεωρήσεις είναι και οι δαπανηρότερες, οδηγώντας τους πλοιοκτήτες σε απόφαση προς διάλυση ιδιαίτερα όταν η τιμή του scrap είναι υψηλή. Ενας επιπλέον αριθμός 20 περίπου μονού τοιχώματος VLCC αναμένεται να μετασκευασθεί σε ξηρού φορτίου ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη υψηλής κερδοφορίας περίοδο. Με την αύξηση του στόλου ο θεωρητικά αριθμητικά αυξανόμενος αριθμός ναυλώσεων δεν επηρεάζει τα επίπεδα λόγω της προσφοράς εκτός εάν αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση, γεγονός οφειλόμενο σε εξωγενείς πολιτικοοικονομικούς παράγοντες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή