Το μετέωρο βήμα των αγορών

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας δεύτερος γύρος αναταραχής στις αγορές άνοιξε αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας κατά τη διάρκειά της περισσότερο αισθητές τις επιπτώσεις του σε εκείνες του πετρελαίου και του συναλλάγματος, ενώ την Παρασκευή έντονη ανησυχία πλημμύρισε και τα χρηματιστήρια. Είχε προηγηθεί ένα τριήμερο ράλι τιμών στα τελευταία, καθώς αναμένεται μείωση των επιτοκίων του δολαρίου ΗΠΑ την Τρίτη από τη Fed, για την οποία αναλυτές εκτιμούν ότι μάλλον θα περιορισθεί στο ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, με το αντίστοιχο, βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 5%.

Ενεση ρευστότητας

Ωστόσο, την Παρασκευή και ενώ οι υπουργοί Οικονομικών και οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες βρίσκονταν στο Πόρτο της Πορτογαλίας για μια ιδιαίτερη συνάντηση, δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάσθηκε να χορηγήσει έκτακτο δανεισμό στη μεγαλύτερη στεγαστική τράπεζα της χώρας, τη Northern Rock, πράγμα το οποίο κατέστη απαραίτητο λόγω των ανοιγμάτων της στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης, από την οποία πηγάζει η κρίση. Την ίδια ώρα, πέραν των πτωτικών πιέσεων που εκδηλώνονταν στους χρηματιστηριακούς δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τα αμερικανικά ομόλογα σημείωναν άνοδο και το δολάριο υποχωρούσε εκ νέου, όταν έγινε γνωστό ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ -εξαιρουμένων εκείνων των οχημάτων- σημείωναν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων δώδεκα μήνων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το ευρώ σημείωσε νέο ρεκόρ έναντι του δολαρίου, καταρρίπτοντας και το φράγμα των 1,40 δολαρίων, ενώ οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν επίσης ρεκόρ, υπερβαίνοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Αβεβαιότητα

Το ουσιαστικότερο όλων των προβλημάτων με την εξελισσόμενη πιστωτική κρίση, η οποία ξεκίνησε από την αμερικανική αγορά τίτλων στεγαστικής πίστης μειωμένης εξασφάλισης, είναι ότι ουδείς μπορεί να γνωρίζει πραγματικά τα ανοίγματα των ανά τον κόσμο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, άρα ούτε και το μέγεθος των κινδύνων που ελλοχεύουν. Ο διαφαινόμενος πάντως κίνδυνος των μαζικών επισφαλειών ή και πτωχεύσεων στις ΗΠΑ επέφερε έλλειψη ρευστότητας στο διατραπεζικό σύστημα Ευρώπης και Αμερικής, αναγκάζοντας τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του κόσμου στη στήριξή του, σε μία προσπάθεια αποφυγής εκτίναξης των επιτοκίων στα ύψη.

Οπως παρατήρησε την Παρασκευή ο Ζαν Κλοντ Ζινκέρ, προεδρεύοντας σε σειρά συναντήσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Πόρτο, είναι δύσκολο να υπολογισθούν αριθμητικά οι ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις από την τρέχουσα αναταραχή στις αγορές.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, «το 2007 οι επιπτώσεις δεν θα είναι μεγάλες, όπως το 2008… σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε λίγο-πολύ πόσο βαρύ θα είναι το πλήγμα…»

Ο Βίλχελμ Μόρτερ, υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, υποστήριξε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για την ευρωπαϊκή οικονομία, της οποίας τα θεμέλια είναι γερά, όμως ο ίδιος και άλλοι ομόλογοί του τόνισαν ότι ο πολιτικός κόσμος πρέπει τώρα να αξιολογήσει νέα δεδομένα και να φροντίσει για τη βελτίωση της διαφάνειας στις περίπλοκες αγορές των παραγώγων.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμούς της τάξεως του 2,7%, διπλάσιους από το 2005 και αναμένεται να επιτύχει ανάλογο ποσοστό και φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή