H εβδομάδα στον κόσμο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από τα 80 δολ. το πετρέλαιο

Μια ακόμα εβδομάδα που σφραγίστηκε από τη δραστηριότητα των αγορών ήταν αυτή που μας πέρασε. Η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι εξαιτίας της απρόθυμης αύξησης παραγωγής από τον ΟΠΕΚ σε συνδυασμό με τη συνεχή ανοδική πορεία του ευρώ προς το δολάριο σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον. Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι τιμές των σιτηρών, οι οποίες λόγω της χρήσης τους στα βιοκαύσιμα αυξάνονται ανησυχητικά με τον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων. Ο ΟΟΣΑ, ο οποίος διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τα βιοκαύσιμα, συνιστά κατάργηση των επιδοτήσεών τους.

Πιέσεις και σε Alcatel – Lucent

Δυσκολίες αντιμετωπίζει, όμως, και ο όμιλος υψηλής τεχνολογίας της Alcatel – Lucent με την επικεφαλής της Πατρίσια Ρούσο να δέχεται πιέσεις για ενδυνάμωση της διοικητικής της ομάδας. Την Πέμπτη η γαλλο-αμερικανική εταιρεία εξέδωσε την τρίτη κατά σειρά προειδοποίηση κερδών από τις αρχές του έτους. Οπως λέγεται στους κύκλους της εταιρείας, οι Γάλλοι διευθυντές της Alcatel – Lucent έχουν δυσαρεστηθεί αρκετά από την απουσία της κ. Ρούσο, η οποία αναγκαστικά μοιράζει το χρόνο της μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ.

Πλήγμα για Northern Rock

Η πιστωτική κρίση πλήττει και τα διεθνή πιστωτικά ιδρύματα. Στην περίπτωση του μεγαλύτερου βρετανικού ομίλου στεγαστικών δανείων Northern Rock, η Τράπεζα της Αγγλίας με μια απροσδόκητη κίνηση έσπευσε να καλύψει την αδυναμία του για χρηματοδότηση. Η Northern Rock δεν πτωχεύει, αλλά τα κέρδη της θα περιοριστούν. Οσο για την HSBC, τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ευρώπη, ευελπιστεί στο αντίβαρο της ασιατικής παρουσίας για να απορροφήσει τις απώλειες. Η έκθεσή της στην αμερικανική αγορά επισφαλών στεγαστικών δανείων ανέρχεται σε 15,5 δισ. δολάρια, αλλά προβλέπει ότι με την εξαγορά μεριδίων σε αναπτυσσόμενες ασφαλιστικές εταιρείες στην Κίνα, την Ινδία και το Βιετνάμ θα τονώσει την αύξηση των κερδών της.

Οι επιπτώσεις της κρίσης

Παράλληλα, καθίστανται πλέον ολοένα και εμφανέστερες οι επιπτώσεις από την κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον αναφέρθηκαν στις επιπτώσεις της κρίσης στην ευρωπαϊκή και την αμερικανική οικονομία αντίστοιχα. Πάντως, εξέφρασαν σχετική αισιοδοξία παρά την προβλεπόμενη μακρά διάρκειά της, προβάλλοντας ως αντισταθμιστικό παράγοντα στις δυσμενείς εξελίξεις την ισχύ των αναδυόμενων αγορών.

Αναδιανομή πλούτου

Μια νότα αισιοδοξίας έρχεται, τέλος, από τη Νότιο Αφρική. Ανταποκρινόμενη έστω και με μεγάλη καθυστέρηση στο κυβερνητικό πρόγραμμα οικονομικής ενδυνάμωσης του μαύρου πληθυσμού, η Saso, η μεγαλύτερη παραγωγός βενζίνης και ντίζελ από κάρβουνο στον κόσμο, διαθέτει το 10% των μετοχών της σε μαύρους υπαλλήλους της, επενδυτές και κατοίκους των περιοχών πλησίον των εγκαταστάσεών της. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου στη χώρα μετά την κατάλυση του απαρτχάιντ το 1994.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή