Κατέρρευσε η βρετανική τράπεζα Northern Rock

Κατέρρευσε η βρετανική τράπεζα Northern Rock

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, η NortherRock, ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στεγαστικών δανείων της Βρετανίας, «πνέει τα λοίσθια» και αναμένεται να διασπαστεί «εις τα εξ ων συνετέθη». Η κρισιμότητα της κατάστασης έφερε τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Χανκ Πόλσον χθες στο Λονδίνο, ο οποίος συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Η επέμβαση σωτηρίας της Τραπέζης της Αγγλίας λειτούργησε ως μέτρο προσωρινής ανακούφισης, κλονίζοντας, όμως, πολύ σοβαρά την αξιοπιστία του διοικητή της Μέρβιν Κινγκ.

Εν τω μεταξύ, πλήθος πελάτες της NortherRock συρρέουν στα υποκαταστήματά της για μαζικές αναλήψεις. Αν και ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ συνέστησε ψυχραιμία, επισημαίνοντας ότι οι καταθέσεις τους είναι πλήρως ασφαλισμένες, από την Πέμπτη μέχρι σήμερα έχουν γίνει αναλήψεις άνω των 2 δισ. στερλινών. Την ημέρα εκείνη η τράπεζα NortherRock υπέβαλε αίτημα επείγουσας χρηματοδότησης στην Τράπεζα της Αγγλίας. Κατά τις χθεσινές μεσημβρινές συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Λονδίνου η τιμή της μετοχής της NortherRock είχε απολέσει 37% της αξίας της.

Ενα ακόμα στοιχείο, το οποίο επισπεύδει τις εξελίξεις, είναι ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Βρετανίας είχε απορρίψει την εξαγορά της προβληματικής τράπεζας από την Lloyds TSB. Η εξαγορά θα γινόταν με χαμηλότερο τίμημα από το αναμενόμενο.

Η διαδικασία παραμένει ανοικτή, όπερ σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο η NortherRock να κατατμηθεί και να πωληθεί στη συνέχεια. Ωστόσο, η Lloyds εξακολουθεί να ενδιαφέρεται και ίσως ανανεώσει τη συμμετοχή της, ενώ η ΗSΒC θεωρείται πιθανότερη αγοράστρια για ορισμένες δραστηριότητες της τραπέζης. Πέραν τούτου, η αναταραχή δημιουργεί δυσμενείς συνθήκες για τον ίδιο τον διοικητή της Τραπέζης της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, ο οποίος έχει εξασφαλίσει πολλά εύσημα για τη μέχρι τώρα πορεία του και ειδικά για τον έλεγχο των τιμών.

Μέχρι πρότινος είχε αποστασιοποιηθεί από την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης των ΗΠΑ και δεν έσπευσε με ενέσεις ρευστότητας της αγοράς, όπως έπραξε η ΕΚΤ και η Fed. Η καθυστέρηση να μιμηθεί τους ομολόγους του ακολουθείται από τη σπουδή να διασώσει μία τράπεζα και να εμπλακεί στην κρίση. Τις προσεχείς ημέρες ο Μέρβιν Κινγκ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποβληθούν σε ανηλεείς ερωτήσεις από τους βουλευτές σχετικά με το πόσο εις βάθος γνώριζαν τα προβλήματα της NortherRock και εάν η κατάληξή της μπορούσε να αποφευχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή