Σήμερα αναμένεται μείωση των επιτοκίων από τη Fed

Σήμερα αναμένεται μείωση των επιτοκίων από τη Fed

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής αναμένεται να αποφασίσει σήμερα στην τακτική συνάντησή της η Federal Reserve και πιθανότερο σενάριο θεωρείται η μείωση του βασικού επιτοκίου έως μισή εκατοστιαία μονάδα. Διίστανται οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών ως προς το αν η αμερικανική ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκιά της κατά 0,25 ή κατά 0,5 της μονάδας από το υφιστάμενο επίπεδο του 5,25%. Οι αναλυτές στους Financial Times και τη Citigroup εκτιμούν μείωση κατά 0,5 της μονάδας. Η απόφαση για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων λαμβάνεται μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση του δείκτη προσδοκιών των αμερικανικών στελεχών που παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επίσης, σε δημοσκόπιση του Reuters, οι αναλυτές μείωσαν τις προβλέψεις τους για τα κέρδη των εταιρειών στη Wall Street το τρίτο τρίμηνο.

Στο μεταξύ, η ρυθμιστική αρχή για τις στεγαστικές τράπεζες Fannie Mae και Freddie Mac προειδοποίησε ότι δεν έχουν προωθηθεί αρκετά γρήγορα δάνεια διάσωσης για τους ιδιοκτήτες κατοικιών που εξωθούνται σε βεβιασμένη πώληση του ακινήτου τους έναντι τιμήματος χαμηλότερου της υποθήκης που τους αντιστοιχεί. Από ευρωπαϊκής πλευράς, οι υπουργοί Οικονομικών και διοικητές κεντρικών τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν σε μια δέσμη αρχών που θα διέπουν την ενίσχυση των διασυνοριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεδομένης της απόφασης που έλαβε η Τράπεζα της Αγγλίας να τείνει χείρα βοηθείας στη βρετανική στεγαστική τράπεζα Northern Rock. Αύριο αναμένεται να αποφασίσει η Τράπεζα της Ιαπωνίας τη διατήρηση των ιαπωνικών επιτοκίων στο υφιστάμενο επίπεδο του 0,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή