Τράπεζες και κατασκευές πίεσαν τους δείκτες

Τράπεζες και κατασκευές πίεσαν τους δείκτες

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αιτίες το δυσμενές κλίμα που επικράτησε μετά το σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας που παρουσίασε η Northern Rock, αλλά και οι αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας με αφορμή το νέο ιστορικό ρεκόρ του πετρελαίου.

Με πρωταγωνιστή τον κλάδο των τραπεζών, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου σημείωσε απώλειες κατά 1,69%, ενώ σημαντική πτώση σημείωσε ο δείκτης CAC του Χρηματιστηρίου του Παρισιού (πτώση 1,8%). Η κρίση στη βρετανική αγορά με τη Northern Rock (οι τιμές της μετοχής έχουν υποχωρήσει από την περασμένη εβδομάδα κατά 41%) οδήγησε σε μεγάλη πτώση και άλλες τραπεζικές μετοχές, όπως εκείνες των Bradford & Bingley και Alliance & Leicester, ύστερα μάλιστα από την υποβάθμιση στην οποία προχώρησε η Citigroup. Σημαντική υποχώρηση παρουσίασαν και οι κατασκευαστικές εταιρείες, καθώς υπήρξαν ανησυχίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και για τον ρυθμό ανάπτυξης των κατασκευών. O ευρωπαϊκός δείκτης των κατασκευαστικών, Dow Jones Europe Stoxx, μειώθηκε χθες κατά 2,7%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 μειώθηκε κατά 1,5% στην αγορά του Λονδίνου, όπου παρουσίασαν πτώση και οι 18 επιμέρους κλάδοι. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης έχει μειωθεί κατά 9,5% από το υψηλότερο επίπεδο έτους που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου.

Επίσης, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν στον ρυθμό της φιλολογίας σχετικά με τη σημερινή απόφαση της FED να μειώσει τα αμερικανικά επιτόκια. Σύμφωνα με το Bloomberg, η αγορά κινούνταν με την πεποίθηση ότι η FED θα μειώσει σήμερα τα αμερικανικά επιτόκια κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κυμαινόταν γύρω από το 1,38. Εξαίρεση στην πτωτική τάση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν το ελληνικό. Το Χρηματιστήριο της Γερμανίας έκλεισε με απώλειες 0,2% και ο δείκτης Euro Stoxx 50 έκλεισε με πτώση 0,9%. Η μετοχή της Deutsche Bank έπεσε κατά 2,1% στα 88,13 ευρώ, ύστερα από σύσταση για «πώληση» από τη Citigroup.

Στη διαμόρφωση του αρνητικού κλίματος στην Ευρώπη έπαιξε ρόλο η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, αλλά και η πτώση της Wall Steet, ύστερα από ενίσχυση των ανησυχιών για την έκταση της πιστωτικής κρίσης. Σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ρόλο έπαιξε επίσης η είδηση ότι η Κίνα αύξησε τις εξαγωγές της σε κάρβουνο τη στιγμή που οι τιμές των καυσίμων αυξάνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή