EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προς συμφωνία οδεύουν διοίκηση και εργαζόμενοι της GM

Προς μία σημαντική συμφωνία τείνουν η διοίκηση της General Motors και η Ενωση Εργατών Αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ όσον αφορά το σύστημα ασφαλιστικής κάλυψης και υγείας για τους εργαζομένους. Η GM, η μεγαλύτερη αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία, θέλει να αποσείσει κόστος 50 δισ. δολαρίων σε εκκρεμότητες ιατρικής κάλυψης των εργαζομένων της, και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους τους στο πλαίσιο της ανανέωσης των τετραετών συμβάσεων εργασίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι δύο συνομιλητές έχουν κατ’ αρχήν συμφωνήσει ότι είναι αναγκαία η σύσταση μιας Εθελοντικής Ενωσης Εργαζομένων Δικαιούχων, η οποία θα αναλάβει τις υποχρεώσεις συντάξεως και περίθαλψης και θα τις αποσύρει από τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας. H General Motors θα συμβάλει σε ποσοστό 55%-60% της αξίας των τρεχουσών εκκρεμοτήτων, ώστε να ξεκινήσει το πρόγραμμα.

Αλλάζουν χέρια τα Virgin

Τα γνωστά δισκοπωλεία Virgin της Βρετανίας αλλάζουν χέρια μετά την απόφαση του ιδιοκτήτη τους σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον να τα πωλήσει σε υψηλά ιστάμενα στελέχη της ίδιας της εταιρείας. Η διοίκηση θα παραμείνει αμετάβλητη, ο λογότυπος μετατρέπεται σε Zavvi, ενώ στο πλαίσιο της συμφωνίας εντάσσεται και η αλυσίδα με τα δισκοπωλεία Irish Megastores. Ο σερ Ρίτσαρντ κλείνει το κεφάλαιο ενασχόλησής του με το λιανεμπόριο δίσκων, δεδομένου ότι λίγους μήνες πριν είχε πωλήσει την αμερικανική αλυσίδα δισκοπωλείων της Virgin.

Το εμφιαλωμένο νερό κατακρίνεται

Στο στόχαστρο βρέθηκαν οι κολοσσοί αναψυκτικών και εμφιαλωμένου νερού της Coca Cola και της Pepsi, διότι διαθέτουν εμφιαλωμένο νερό, σπαταλώντας και ενέργεια και άχρηστες συσκευασίες. Οι αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ και τη Βρετανία ανησυχούν για τον όγκο των πλαστικών συσκευασιών, που δαπανάται, και την ενέργεια που απαιτείται, ώστε να εμφιαλωθεί το νερό, όταν μπορεί να διατίθεται από ψύκτες. Οι δύο εταιρείες δεσμεύθηκαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες ανακύκλωσης των συσκευασιών τους, φοβούμενες ότι θα απολέσουν μία πολύ κερδοφόρο αγορά. Μόνο στις ΗΠΑ οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού ανήλθαν πέρυσι σε 7,8 δισ. ευρώ.

Το Ντουμπάι επιμένει

Με ταχείς ρυθμούς το χρηματιστήριο του Ντουμπάι προωθεί την προσφορά του για την εξαγορά του σκανδιναβικού χρηματιστηρίου ΟΜΧ με έδρα τη Σουηδία. Η προσφορά ανέρχεται σε 4 δισ. δολάρια και υπερβαίνει την προηγηθείσα της Νasdaq των 3,82 δισ. δολαρίων. Το Ντουμπάι προσπαθεί να εξευμενίσει τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές της Σουηδίας και να τις πείσει ότι θα ήταν ο κατάλληλος ιδιοκτήτης του χρηματιστηρίου, αν και δεν τις ενημέρωσε για τις προθέσεις του όταν απέκτησε το 4,9% του ΟΜΧ.

Εξαγορά από τη Νokia

Με διορατικότητα η κορυφαία Nokia, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, αποφάσισε να εξαγοράσει τη διαφημιστική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Enpocket. Η εταιρεία προβάλλει διαφημίσεις στην οθόνη των συσκευών και η εν λόγω αγορά θεωρείται ότι θα αναπτυχθεί με εξαιρετικούς ρυθμούς τα προσεχή χρόνια. Στο πελατολόγιο της Enpocket περιλαμβάνονται οι Pepsi, Vodafone, Telefonica, BT, Sprint και Mastercard.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή