Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το κράτος πανικού ήταν η μάχη που έδωσε χθες η FED με στόχο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη καταναλωτών, επενδυτών και επιχειρήσεων και να προστατευθεί η αμερικανική οικονομία από την κύρια απειλή της «ύφεσης». Για να αποτρέψει τη ραγδαία επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης και να στηρίξει την καταρρέουσα αγορά κατοικίας, η FED μείωσε το βασικό επιτόκιο-κλειδί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 4,75% (από 5,25%), που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2006.

Η κρίση που έχει ξεσπάσει στον τομέα χρηματοδότησης της -ιδιαίτερα πολύτιμης για τους Αμερικανούς- αγοράς κατοικίας, που πυροδοτείται και από τη σοβαρή πιστωτική κρίση, απειλεί να σύρει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία. Ο αδύναμος κρίκος της οικονομίας, η αγορά κατοικίας, βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι πολλοί φαντάζονται.

Η χθεσινή ήταν η πρώτη μείωση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Ηταν, κυρίως, η πλέον δραματική κίνηση μείωσης των επιτοκίων από τη FED. Υστερα από δύο μήνες αναταραχής, η FED σύρθηκε στην κυριολεξία από τις συνέπειες της πιστωτικής κρίσης, που σχεδόν διέλυσαν το τραπεζικό σύστημα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Ο Μπεν Μπερνάνκι και η FED ήταν συνεπείς στο χθεσινό ραντεβού τους με τη Wall Street και με τη γράφουσα, αλλά και το ανανέωσαν για την επόμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Στο ανακοινωθέν της FED υπάρχει μια έμμεση ομολογία/προειδοποίηση ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τείνει να ξεπεράσει το ανεκτό επίπεδο (excessive softening)! Και τώρα οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 4,5%.

Ολοι οι επενδυτές ελπίζουν ότι με τη μείωση του κόστους του χρήματος θα «σβήσουν» οι κίνδυνοι ύφεσης που απειλούν το μέλλον της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας. Ενα ισχυρό ράλι δόνησε τη Wall Street, καθώς οι επενδυτές μπήκαν σε όλες (σχεδόν) τις μετοχές τόσο των συντηρητικών όσο και των ευάλωτων εταιρειών. Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, των τραπεζών και της πετρελαιοβιομηχανίας πυροδότησαν το ράλι. Και οι τρεις δείκτες -Dow Jones, Standard & Poor’s 500 και Nasdaq- σημείωσαν σημαντικά κέρδη.

Αντίθετα, τα κεφάλαια εγκατέλειψαν μαζικώς χθες το δολάριο και επενδύθηκαν στο ευρώ. Με συνέπεια το δολάριο να σημειώσει χθες νέα πτώση-ρεκόρ έναντι του ευρώ στα 1,3977 δολάρια και τώρα πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το ναδίρ των 1,40 δολαρίων ανά ευρώ.

Ηδη η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας έχει χλωμιάσει από την τρέχουσα κρίση όπως κατέδειξαν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες της έκθεσης της FED για τις αναπτυξιακές προοπτικές. Η έκθεση που συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της FED επισημαίνει: «Η πιστωτική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην αγορά κατοικίας. Η θύελλα που έχει ξεσπάσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει πλήξει σημαντικά το real estate σε ολόκληρη την Αμερική, αλλά οι άλλοι τομείς της οικονομίας δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα μέχρι τώρα…».

* Παράλληλα, η κρίση της αμερικανικής subprime αγοράς έχει «μολύνει» και την εμπιστοσύνη της επενδυτικής Γερμανίας. Η σοβαρή υποχώρηση για τέταρτο συνεχή μήνα που σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών επενδυτών στην προοπτική της εθνικής τους οικονομίας το επόμενο εξάμηνο, επηρέασε αρνητικά το κλίμα.

Συγκεκριμένα, το ινστιτούτο οικονομικών ερευνών ZEW, με έδρα το Μάνχαιμ, ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών που καταρτίζεται με τη συμμετοχή 298 αναλυτών και θεσμικών επενδυτών, υποχώρησε ακόμη περισσότερο σε αρνητικό επίπεδο εξ αιτίας των σφοδρών ανησυχιών για τις συνέπειες της κρίσης. Ο δείκτης έπεσε στις μείον 18,1 μονάδες τον μήνα Σεπτέμβριο, από μείον 6,9 μονάδες τον Αύγουστο. Οι συνέπειές τους στην οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας τώρα τους ανησυχούν.

Η εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας στη Γερμανί έχει επίσης επηρεαστεί και από τη φετινή αύξηση του ΦΠΑ κατά 3%, από το 16% στο 19%, το ισχυρό ευρώ και τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα των επιτοκίων. Ομως, η τρίμηνη αυτή εξασθένηση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής Γερμανίας ενδεχομένως να μην αποτρέψει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει στην ένατη αύξηση του επιτοκίου του ευρώ, στο 4,25%. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει «να σκεφθεί με προσοχή» εάν με τις αυξήσεις της θα διαμορφώσει το ύψος των επιτοκίων σε υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα του 4,0%.

Οι γερμανικές τράπεζες έχουν υποστεί βαρύτατο πλήγμα από τις επενδύσεις τους στην αμερικανική subprime αγορά στεγαστικών δανείων. Ηδη δύο τράπεζες -η IKB και η Sachsen LB- που ανήκουν στα γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια και ειδικεύονται στις χορηγήσεις επενδύσεων των μικρού και μεσαίου μεγέθους γερμανικών επιχειρήσεων -τις γνωστές Mittelstand- διεσώθηκαν με κυβερνητικά και τραπεζικά κεφάλαια από τη χρεοκοπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή