Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο, η τιμή του ξεπέρασε τα 81 δολ. το βαρέλι

Νέο ρεκόρ για το πετρέλαιο, η τιμή του ξεπέρασε τα 81 δολ. το βαρέλι

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα υψηλότερα των 81 δολαρίων το βαρέλι ανήλθε χθες για πρώτη φορά η τιμή του μαύρου χρυσού στη Νέα Υόρκη, καθώς το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πτώση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου για δέκατη φορά μέσα σε ένα διάστημα έντεκα εβδομάδων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Βloomberg. Είναι ένα νέο ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου, η οποία κινείται ανοδικά κατά τη διάρκεια πέντε διαδοχικών συνεδριάσεων, ενώ στην αγορά του Λονδίνου διαμορφώνονταν κατά τις απογευματινές ώρες της συνεδρίασης στα 76,74 δολάρια, το βαρέλι. Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά αποθέματα αργού πετρελαίου μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα κατά 2 εκατ. βαρέλια. Μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου είχαν διαμορφωθεί στα 322,6 εκατ. βαρέλια, αντικατοπτρίζοντας μια πτώση 2,7% σε σχέση με έναν χρόνο πριν.

Οι τυφώνες σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την προσφορά πετρελαίου, ενώ οι ανοδικές τάσεις στις εν λόγω αγορές ενισχύονται και από τη μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων. Σημαντικό ρόλο παίζει, επίσης, η αύξηση των τοποθετήσεων σε προϊόντα ενέργειας εξαιτίας των απογοητευτικών αποδόσεων που σημειώνουν τελευταία οι μετοχές.

Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όμως, αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι τα περιθώρια ανόδου της τιμής του πετρελαίου μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις είναι αρκετά, ενώ η απόφαση του ΟΠΕΚ για μια αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια, ημερησίως, από τον Νοέμβριο και έπειτα δεν έχει μείωσει τους φόβους σ’ ό,τι αφορά τη σταθερότητα της προσφοράς του πετρελαίου. «Εάν οι τιμές του πετρελαίου κυμαίνονται στα τρέχοντα επίπεδα για ένα διάστημα μεγαλύτερο των 15 ή 20 ημερών τότε θα πρέπει οι αρμόδιοι υπουργοί για το πετρέλαιο των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ να λάβουν κάποια μέτρα», δήλωσε πηγή προσκείμενη στον οργανισμό στο πρακτορείο Reuters.

Η κρίση ρευστότητας, πάντως, που έχει πλήξει την πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών πυροδοτεί ανησυχίες και για την πορεία της τιμής του πετρελαίου, καθώς πολλοί εκτιμούν πως εάν επηρεαστεί η παγκόσμια ανάπτυξη τότε θα υπάρξουν αλυσιδωτές αντιδράσεις και στη ζήτηση ενέργειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή