Στα 715 δολ. ανά ουγγιά ο χρυσός εν μέσω κλίματος νευρικότητας

Στα 715 δολ. ανά ουγγιά ο χρυσός εν μέσω κλίματος νευρικότητας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε επίπεδα ρεκόρ δεκαεξαμήνου εκτινάχθηκε προσωρινά χθες η τιμή του χρυσού, φτάνοντας στην αγορά του Λονδίνου τα 721,50 δολάρια η ουγγιά. Τα επίπεδα ρεκόρ 26ετίας δεν απείχαν πολύ (730 δολάρια). Ωστόσο, η τιμή αυτή δεν παρέμεινε εκεί για αρκετή ώρα και στη συνέχεια άρχισε να υποχωρεί, κλείνοντας στα 715 δολάρια η ουγγιά.

Αιτία ήταν η νευρικότητα που προκάλεσε η αναμονή για τη μείωση των επιτοκίων από τη FED. Οι προβλέψεις ήθελαν τη FED να μειώνει το επιτόκιό της 25 ή 50 μονάδες βάσης από το 5,25%, ούτως ώστε να ανακουφίσει την αμερικανική οικονομία από την κρίση στην αγορά στεγαστικής πίστης και την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων. Εκτιμάται ότι μία μείωση των επιτοκίων καθιστά λιγότερο ελκυστικό το δολάριο και συχνά ενδυναμώνει την απήχηση του χρυσού, ο οποίος νοείται ως εναλλακτική επένδυση. Το πολύτιμο μέταλλο έχει ανακάμψει τον τελευταίο καιρό, εάν σκεφθεί κανείς ότι στα μέσα Αυγούστου η τιμή του είχε υποχωρήσει στα 641,10 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας ναδίρ επταμήνου. Τότε οι επενδυτές είχαν πωλήσει χρυσό για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης. Οσο για το ιστορικό ρεκόρ του χρυσού, αυτό είναι τα 850 δολάρια η ουγγιά. Το πολύτιμο μέταλλο το είχε αγγίξει στην αγορά του Λονδίνου στις 21 Ιανουαρίου 1980. Χθες, οι επενδυτές μετά το ρεκόρ δεκαεξαμήνου προέβησαν σε ρευστοποιήσεις κερδών, αναμένοντας την απόφαση της FED για τα επιτόκια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή