Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια για νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων στη συνεδρίαση της FED, τον Οκτώβριο, πυροδότησαν χθες νέα έξαρση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στη Wall Street, παρά τα νέα δυσμενή στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το μέτωπο της αγοράς κατοικίας. Με συνέπεια το προχθεσινό ράλι στη Wall Street, που ήδη τροφοδότησε με κινητήριο δύναμη τα χρηματιστήρια της Ασίας και της Ευρώπης, να πάρει νέα δυναμική χθες.

Παράλληλα, στις αγορές χρήματος, σταθεροποιήθηκε το δολάριο. Αφού τα ξημερώματα χθες σημείωσε νέα πτώση-ρεκόρ έναντι του ευρώ στα 1,3989 δολάρια και βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το ναδίρ των 1,40 δολαρίων ανά ευρώ, ανέκαμψε στα 1,3960.

Προχθές, οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street απογειώθηκαν σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Μάρτιο του 2003!!! Η δυναμική της Wall παρέμεινε και χθες ιδιαιτέρως ισχυρή και οι μετοχές των στεγαστικών και επενδυτικών τραπεζών πυροδότησαν το νέο ράλι. Και οι τρεις δείκτες -Dow Jones, Standard & Poor’s 500 και Nasdaq- σημείωσαν νέα μεγάλα κέρδη.

Ολοι οι επενδυτές ελπίζουν ότι με τη σημαντική μείωση του κόστους του χρήματος που προωθεί η FED, θα «σβήσουν» οι κίνδυνοι ύφεσης που απειλούν το μέλλον της αμερικανικής οικονομίας. Ο δείκτης Dow Jones των μετοχών των 30 blue chips των αμερικανικών πολυεθνικών βιομηχανικών και τραπεζικών κολοσσών, που έκλεισε προχθές με αλματώδη άνοδο 2,51%, που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία άνοδος από το 2003, εκτινάχθηκε χθες στις 13.867,50 μονάδες.

Οι επενδυτές έκαναν ανάρπαστες χθες τις τραπεζικές μετοχές στα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Οι μετοχές της ελβετικής UBS, της γερμανικής Deutsche Bank και της λονδρέζικης Lloyds TSB είχαν έντονη ζήτηση και τα μεγαλύτερα κέρδη.

Στη διατήρηση του κλίματος ευφορίας στη Wall συντέλεσε χθες και η αποθέρμανση του πληθωριστικού κινδύνου όπως έδειξαν τα χθεσινά στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ. Ολα αυτά επισκίασαν τις ανησυχίες που προκαλεί η χιονοστιβάδα των κατασχέσεων σπιτιών που συσσωρεύει η subprime αγορά των ΗΠΑ, με την πληθώρα των επισφαλών στεγαστικών δανείων και τους χαμηλής φερεγγυότητας δανειολήπτες.

Για να αποτρέψει τη ραγδαία επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης και να στηρίξει την καταρρέουσα αγορά κατοικίας, η FED μείωσε προχθές το βασικό επιτόκιο-κλειδί που επηρεάζει την οικονομία κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,75% (από 5,25%), που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2006. Η κρίση που έχει ξεσπάσει στον τομέα χρηματοδότησης της -ιδιαίτερα πολύτιμης για τους Αμερικανούς- αγοράς κατοικίας, που πυροδοτείται και από τη σοβαρή πιστωτική κρίση, απειλεί να σύρει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία. Ο αδύναμος κρίκος της οικονομίας, η αγορά κατοικίας, βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι πολλοί φαντάζονται.

Επίσης, για δεύτερη φορά χθες, μέσα σε ένα μήνα, η FED μείωσε το προεξοφλητικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 5,25% (από 5,75%), ανοίγοντας ακόμη περισσότερο τον δρόμο του άμεσου δανεισμού στις τράπεζες που υποφέρουν από ρευστότητα. Το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι το επιτόκιο που η FED δανείζει χρήμα απ’ ευθείας τις τράπεζες και καθορίζεται από τις 12 περιφερειακές κεντρικές τράπεζες, όμως εγκρίνεται από το συμβούλιο της FED. Ενώ το βασικό επιτόκιο το αποφασίζει η 19μελής επιτροπή FOMC (Federal Open Market Committee), που αποτελείται από τα μέλη του συμβουλίου της FED και τους προέδρους ορισμένων περιφερειακών κεντρικών τραπεζών και καθορίζει τα overnight δάνεια μεταξύ των τραπεζών.

Ο Μπεν Μπερνάνκι και η FED ήταν συνεπείς στο χθεσινό ραντεβού τους με τη Wall Street και με τη γράφουσα, αλλά και το ανανέωσαν για την επόμενη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων. Στο ανακοινωθέν της FED υπάρχει μια έμμεση ομολογία/προειδοποίηση ότι η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τείνει να ξεπεράσει το ανεκτό επίπεδο (excessive softening)! Και τώρα, οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν μειωθεί στα επίπεδα του 4,5%.

Ηδη η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας έχει χλωμιάσει από την τρέχουσα κρίση όπως κατέδειξαν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες της έκθεσης της FED για τις αναπτυξιακές προοπτικές. Η έκθεση που συζητήθηκε χθες στη συνεδρίαση της FED επισημαίνει: «Η πιστωτική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην αγορά κατοικίας. Η θύελλα που έχει ξεσπάσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει πλήξει σημαντικά το real estate σε ολόκληρη την Αμερική, αλλά οι άλλοι τομείς της οικονομίας δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα μέχρι τώρα…».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή