EN ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κομισιόν: 330 εκατ. ευρώ στα τέσσερα καρτέλ των φερμουάρ

Αφανές ενδυματολογικό θεμέλιο του 20ού αιώνα, καταλύτης της οριστικής μετάβασης της ανθρωπότητας από την προβιά και τον χιτώνα στα ρούχα όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, το λεγόμενο φερμουάρ υπάρχει παντού, δεν φαίνεται (σχεδόν) πουθενά και είναι πάντα απαραίτητο. Τόσο απαραίτητο που, όπως ανακοινώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, δεν είχε απλώς το δικό του καρτέλ, όπως τόσα άλλα χρήσιμα προϊόντα, αλλά τέσσερα… Ηταν τα καρτέλ των φερμουάρ και συναφών προϊόντων (κουμπιά, κόπιτσες και σχεδόν κάθε άλλο είδος ενδυματολογικής συνδεσμολογίας), στα οποία συμμετείχαν, σε διάφορους συνδυασμούς, έξι από τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου, ευρωπαϊκές και μη που, όπως φάνηκε, έκοβαν και έραβαν την αγορά στα μέτρα τους από το 1977 μέχρι το 2001. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους επέβαλε πρόστιμο ύψους σχεδόν 330 εκατομμυρίων ευρώ. Σε τρία από τα τέσσερα καρτέλ συμμετείχε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια τέτοιων προϊόντων στον κόσμο, η ιαπωνική ΥΚΚ, στην οποία επεβλήθη πρόστιμο ύψους 150,25 εκατ. ευρώ και τούτο μετά την έκπτωση που της έγινε επειδή διευκόλυνε τις έρευνες. Οπως ανακοίνωσε η Επιτροπή, οι άλλες εταιρείες είναι οι εξής: ο βρετανικός όμιλος Coats, με ιστορία 250 ετών, συμμετοχή σε δύο από τα καρτέλ και πρόστιμο 120 εκατ. επίσης έπειτα από έκπτωση, ο γερμανικός Ομιλος Prym (έτος ίδρυσης το 1530, συμμετοχή και στα τέσσερα καρτέλ και πρόστιμο «μόνο» 40,54 εκατομμύρια επειδή κι αυτός ομολόγησε τα πάντα), ο Ομιλος Scovill (200 χρόνια, ένα καρτέλ, έξι εκατομμύρια), ο γαλλικός Ομιλος A. Raymond (από το 1865, ένα καρτέλ και πρόστιμο 8,325 εκατομμυρίων), η γερμανική Berning & Sžhne (που ιδρύθηκε το 1888 και θα καταβάλει 1,1 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της σ’ ένα από τα καρτέλ). Τέλος, ένα περίπου συμβολικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ επεβλήθη στη γερμανική Ενωση Κατασκευαστών Συνδέσμων VBT γιατί θεωρήθηκε ότι διευκόλυνε εν μέρει τις συνεννοήσεις των εταιρειών σε δύο από τα καρτέλ. Συνολικά το πρόστιμο ανέρχεται σε ακριβώς 328,644 εκατ. ευρώ.
Κ. Καλλεργης

Βραβεία νέων επιστημόνων

Ομάδες νεαρών επιστημόνων από Γερμανία, Ουγγαρία και Ιρλανδία απέσπασαν φέτος τα τρία πρώτα βραβεία του 19ου Διαγωνισμού Νέων Επιστημόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος διεξήχθη φέτος στη Βαλένθια της Ισπανίας. Τα επιστημονικά προγράμματα που εκπόνησαν οι εν λόγω ομάδες αφορούν τη μελέτη πτώσης σταγόνων νερού (για παράδειγμα από σταλακτίτες), την αυτοάμυνα των φυτών έναντι παρασιτικών εντόμων και την κωδικοποίηση του αλγόριθμου RSA. Εξελέγησαν μεταξύ 81 υποψηφίων από διεθνή επιτροπή αποτελούμενη από 15 ειδικούς και τα βραβεία τους περιλαμβάνουν χρηματικό ποσό ύψους 5.000 ευρώ έκαστο. Παράλληλα βραβεύθηκαν προγράμματα από την Αυστρία, την Τσεχία, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Τα μέλη των επιστημονικών κοινοτήτων ήταν ηλικίας από 14 έως 20 ετών και αντιπροσώπευαν 30 χώρες απ’ όλη την Ευρώπη αλλά και την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ κάλυπταν ευρύ φάσμα επιστημών.

Επίσπευση μεταρρυθμίσεων

Η Πολωνία έχει ώς ένα βαθμό ενταχθεί στις χώρες που διαθέτουν σύγχρονη, αποτελεσματική και δημιουργική τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παραμένει, ωστόσο, ατελής η διαδικασία εκσυχρονισμού της και πρέπει να επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις για να ανταποκριθούν στις κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ανεξάρτητη έρευνα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Πολωνία, πρωτεύοντα ρόλο στην εκπόνηση της οποίας είχε ο ΟΟΣΑ. Η Πολωνία είναι μία από τις 24 χώρες που συμμετέχουν στην επιθεώρηση του ΟΟΣΑ, στόχος της οποίας είναι να διευκολύνει τις ενδιαφερόμενες χώρες να κατανοήσουν πως η οργάνωση, διαχείριση και προσφορά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να συνεισφέρουν στην επίτευξη κοινωνικών και οικονομικών στόχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή