Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ομολογία εκ μέρους του προέδρου της FED Μπεν Μπερνάνκι χτες ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών ότι η κατάσταση στην αγορά κατοικίας «θα επιδεινωθεί με συνέπεια να επηρεαστούν οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας…», προκάλεσε σοκ στην Ουάσιγκτον και στις αμερικανικές αγορές!!! Ο Μπεν Μπερνάνκι χωρίς ενδοιασμούς επιβεβαίωσε τους φόβους ότι η ανεξέλεγκτη κρίση της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων που πυροδότησε τη θύελλα στις πιστωτικές αγορές, θα έχει συνέπειες και στην πραγματική οικονομία.

Ο πρόεδρος της FED κατέθεσε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναλύοντας τις εκτιμήσεις της Τράπεζας για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και την κρίση που δονεί την αγορά κατοικίας.

Η φυγή των κεφαλαίων στην ασφάλεια των αμερικανικών κρατικών ομολόγων λύγισε τη Wall Street και, παράλληλα, έπληξε το δολάριο που έπεσε σε νέο ιστορικό ναδίρ έναντι του ευρώ, στα 1,4099 δολάρια ανά ευρώ. Επίσης, το δολάριο κατέρρευσε στα χαμηλότερα επίπεδα 30 ετών έναντι του δολαρίου Καναδά υποχωρώντας στην ισοτιμία του ένα προς ένα, δηλαδή ένα αμερικανικό δολάριο προς ένα καναδικό δολάριο.

Παράλληλα, η επισήμανση χτες του Αλαν Γκρίνσπαν ότι παρά τη μείωση των επιτοκίων, έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι οι συνέπειες να «διαχυθούν» σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας και να κυλήσει σε «ύφεση», επιδείνωσε το κλίμα. Ο ισχυρότερος και ικανότερος πρόεδρος που πέρασε από το τιμόνι της FED, στη νεώτερη οικονομική ιστορία της Αμερικής, πρόβλεψε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η αμερικανική οικονομία έχει μία στις τρεις πιθανότητες να κυλήσει σε «ύφεση» καθώς διανύει τα τελευταία στάδια του αναπτυξιακού κύκλου.

Μόλις πριν από δύο μήνες ο Μπεν Μπερνάνκι από το ίδιο βήμα του Κογκρέσου είχε διαβεβαιώσει τη Wall Street και τους Αμερικανούς βουλευτές ότι δεν υπάρχει «λόγος ανησυχίας» και ότι δεν έχει αλλάξει την άποψή του για την αμερικανική οικονομία και την αγορά κατοικίας. Τότε πίστευε ότι η αγορά κατοικίας ξεπερνά τα προβλήματα και η σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα ξεπερασθεί καθώς η οικονομική επέκταση επανέρχεται σε σταθερή τροχιά με μέτριους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ενώ, τώρα, ομολογεί ότι η κατάσταση στην αγορά κατοικίας «θα επιδεινωθεί… πριν βελτιωθεί», με συνέπεια να επηρεαστούν αρνητικά οι ρυθμοί ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας τα επόμενα τρίμηνα.

Ο ραγδαία αυξανόμενος αριθμός των ληξιπρόθεσμων δανείων στην subprime αγορά και οι φόβοι για εξάπλωση των συνεπειών στην κύρια αγορά των στεγαστικών δανείων, που θα επιδεινώσουν την κρίση στην αμερικανική αγορά κατοικίας και θα επηρεάσουν την πραγματική οικονομία, ήταν συνεχείς. Ηδη ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών στεγαστικών δανείων ανήλθε ραγδαία το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Για να αποτρέψει τη ραγδαία επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης και να στηρίξει την καταρρέουσα αγορά κατοικίας, η FED μείωσε προχτές το βασικό επιτόκιο-κλειδί που επηρεάζει την οικονομία κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,75% (από 5,25%), που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2006. Η κρίση που έχει ξεσπάσει στον τομέα χρηματοδότησης της -ιδιαίτερα πολύτιμης για τους Αμερικανούς- αγοράς κατοικίας, που πυροδοτείται και από τη σοβαρή πιστωτική κρίση, απειλεί να σύρει σε ύφεση την αμερικανική οικονομία. Ο αδύναμος κρίκος της οικονομίας, η αγορά κατοικίας, βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι πολλοί φαντάζονται.

Επίσης, για δεύτερη φορά χτες μέσα σε ένα μήνα, η FED μείωσε το προεξοφλητικό επιτόκιο κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 5,25% (από 5,75%), ανοίγοντας ακόμη περισσότερο το δρόμο του άμεσου δανεισμού στις τράπεζες που υποφέρουν από ρευστότητα. Το προεξοφλητικό επιτόκιο είναι το επιτόκιο που η FED δανείζει χρήμα απ’ ευθείας τις τράπεζες και καθορίζεται από τις 12 περιφερειακές Κεντρικές Τράπεζες, όμως εγκρίνεται από το Συμβούλιο της FED. Ενώ το βασικό επιτόκιο το αποφασίζει η 19μελής Επιτροπή FOMC (Federal Open Market Committee), που αποτελείται από τα μέλη του συμβουλίου της FED και τους προέδρους ορισμένων περιφερειακών κεντρικών τραπεζών και καθορίζει τα overnight δάνεια μεταξύ των τραπεζών.

Ηδη η εικόνα της αμερικανικής οικονομίας έχει χλωμιάσει από την τρέχουσα κρίση όπως κατέδειξαν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες της έκθεσης της FED για τις αναπτυξιακές προοπτικές. Η έκθεση που συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση της FED επισημαίνει: «Η πιστωτική κρίση έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην αγορά κατοικίας. Η θύελλα που έχει ξεσπάσει στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχει πλήξει σημαντικά το real estate σε ολόκληρη την Αμερική, αλλά οι άλλοι τομείς της οικονομίας δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα μέχρι τώρα…»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή