Στη Βουλή για εξηγήσεις ο Μέρβιν Κινγκ

Στη Βουλή για εξηγήσεις ο Μέρβιν Κινγκ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μην πυροβολείτε τον κεντρικό τραπεζίτη» θα μπορούσε να ήταν η σύνοψη των όσων δήλωσε για την κρίση της τράπεζας Northern Rock ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής. Υπεραμυνόμενος των χειρισμών του, ο κ. Κινγκ διευκρίνισε στους βουλευτές ότι τόσο η βρετανική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία καθιστούν περίπλοκη την επέμβαση σωτηρίας για μία τράπεζα, όπως συνέβη με τη Northern Rock. Επιπλέον, δεν επιτρέπουν σε μία κεντρική τράπεζα να κινηθεί συγκεκαλυμμένα και να προλάβει εκδηλώσεις πανικού.

Μόλις εννέα μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, ο Μέρβιν Κινγκ καλείται να απαντήσει σε δύσκολες ερωτήσεις. Αυτές έχουν να κάνουν και με το πόσο ενωρίτερα γνώριζε την οικονομική κατάσταση της Northern Bank και με το εάν ήταν δυνατόν να έχει αποφευχθεί η κατάρρευσή της.

«Θα ήταν ανεύθυνο να είχε παρέμβει νωρίτερα»

Απαντώντας στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για την κρίση της πιστωτικής αγοράς, δήλωσε ότι θα ήταν ανεύθυνο να είχε παρέμβει νωρίτερα για να στηρίξει τη Northern Rock. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι ίσως να μην αξιολόγησε σωστά τις ισορροπίες, όταν αποκαλύφθηκε το πρόβλημα της τραπέζης. Η αξιοπιστία του κεντρικού τραπεζίτη τίθεται εν αμφιβόλω, εφόσον είχε αποστασιοποιηθεί από τη σοβαρή κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης.

Οταν αυτή είχε ξεσπάσει τον Αύγουστο, προξενώντας εξαιρετική στενότητα ρευστού για το τραπεζικό σύστημα, μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Fed είχαν επέμβει με «ενέσεις ρευστού». Οχι, όμως, και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Πριν από περίπου δέκα ημέρες, εν τούτοις, αυτή ακριβώς η δυσπραγία χρηματοδότησης εξανάγκασε τη Northern Rock να στραφεί στην Τράπεζα της Αγγλίας για να ζητήσει επειγόντως κάλυψη. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είχε άλλη επιλογή από το να παύσει να τηρεί στάση ουδετερότητας.

Μεταξύ πολλών άλλων, που καταμαρτυρούν στον Μέρβιν Κινγκ, είναι και ότι υπέκυψε στην κυβέρνηση και άλλαξε γραμμή πλεύσης. Εκείνος το διαψεύδει, αν και επιρρίπτει ευθύνες στον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν για την καταβαράθρωση της Northern Rock, όπως αναφέρει το «Βloomberg».

Η δική του κυβέρνηση σχεδίασε το υπάρχον πλαίσιο ρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος και ενέκρινε τους κανόνες, οι οποίοι διέπουν τη λειτουργία των τραπεζών – εξ ου και είναι αναγκαία η αλλαγή τους. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε την Τρίτη να εγγυηθεί αυτοπροσώπως τις καταθέσεις των πελατών της Northern Βank.

Γνώριζε το πρόβλημα από τις 14 Αυγούστου

Αναφερόμενος στις κινήσεις του διαρκούσης της κρίσης του Αυγούστου, ο Μέρβιν Κινγκ τόνισε ότι θα ήταν ανεύθυνο για την Τράπεζα της Αγγλίας να παρέμβει στις αγορές. Κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Οταν, όμως, αποκαλύφθηκε η κατάσταση στη Northern Rock με τις εικόνες των ανθρώπων στην τηλεόραση σε ουρές να περιμένουν για τις αναλήψεις των χρημάτων τους, η τράπεζα έπρεπε να σπεύσει και να αποκαταστήσει την τρωθείσα εμπιστοσύνη. Παρά ταύτα, ο ίδιος θα προτιμούσε να είχε κινητοποιηθεί συγκεκαλυμμένα ως το «ύστατο δανειοδοτικό καταφύγιο» της Northern Rock, χωρίς να δοθεί δημοσιότητα – τυπικά, ο τραπεζίτης γνώριζε το πρόβλημα από τις 14 Αυγούστου.

Σε ανάλογη θέση με τον Μέρβιν Κινγκ βρέθηκαν αργά χθες το βράδυ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Χένρι Πόλσον και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι, οι οποίοι έπρεπε να υπερασπιστούν τους χειρισμούς τους στην κρίση της πιστωτικής αγοράς. «Είναι ξεκάθαρο ότι το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο έχει αποτύχει, όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο», επισημαίνει στο «Bloomberg» o Γουίλεμ Μπουίτερ, πρώην στέλεχος της Τραπέζης της Αγγλίας και νυν διδάσκων στο Lοndon School of Εcοnomics. «Το γεγονός ότι τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν αυτή τη στιγμή τέτοιες ανάγκες είναι γιατί τα τελευταία χρόνια έπαιξαν το παιχνίδι τους με αξιοσημείωτη ανεμελιά και αψηφώντας τους κινδύνους. Κι όλα αυτά τους γύρισαν πλέον «μπούμερανγκ»».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή