Με μόλις… 1,3 δισ. δολ. κάνετε εγγραφή στη λίστα του «Forbes»

Με μόλις… 1,3 δισ. δολ. κάνετε εγγραφή στη λίστα του «Forbes»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμα κι αν έχετε συγκεντρώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια και ζείτε στις ΗΠΑ, ακόμα κι αν σε κάθε άλλη χώρα του κόσμου θα σας θεωρούσαν ένα μάλλον ζάμπλουτο άνθρωπο, δυστυχώς το περιοδικό Forbes δεν θα σας συμπεριελάμβανε εφέτος στον σχετικό κατάλογό του.

Πρώτη φορά στην ιστορία του στον κατάλογο των 400 πλουσιότερων Αμερικανών έχει «οριστεί» ως κατώτατο όριο περιουσίας το 1,3 δισ. δολάρια – μέχρι πέρυσι το 1 δισ. δολάρια αρκούσε για να εισέλθει κανείς στη χορεία των εκλεκτών του Forbes. Οπερ σημαίνει ότι εφέτος 82 Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι έμειναν εκτός «νυμφώνος».

Κατά τα άλλα, η εικόνα στην κορυφή δεν κρύβει καμία έκπληξη. Ο Μπιλ Γκέιτς εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία για 14η διαδοχική χρονιά με περιουσιακά στοιχεία 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ στη δεύτερη θέση εμφανίζεται και πάλι ο Γουόρεν Μπάφετ, ο γκουρού των επενδύσεων με 52 δισ. δολάρια. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο μεγιστάνας των καζίνο Σέλντον Αντελσον με 28 δισ. δολάρια σε περιουσία.

Πέραν τούτου, ωστόσο, σημειώνονται ορισμένες ενδιαφέρουσες αλλαγές στον χάρτη των πλουσίων. Πρώτη φορά στην πρώτη δεκάδα εμφανίζονται οι Σεργκέι Μπριν και Λάρι Πέιτζ, οι 34χρονοι ιδρυτές της Google, της εταιρείας με την ομώνυμη μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο. Απαντώνται στην πέμπτη θέση και ο προσωπικός τους πλούτος ανέρχεται σε 18,5 δισ. δολάρια, έχοντας τετραπλασιαστεί από το 2004. Η δε μετοχή της εταιρείας τους έχει εκτιναχθεί 500% επάνω. Εκτός της υψηλής τεχνολογίας, και το πετρέλαιο βοήθησε τους μεγιστάνες, όπως οι αδελφοί Τσαρλς και Ντέιβιντ Κοχ, που βρίσκονται στην ένατη θέση. Αμφότεροι ευνοήθηκαν από την άνοδο του «μαύρου χρυσού σε τέτοιο βαθμό, ώστε έγιναν η αιτία να εκδιωχθεί από την πρώτη δεκάδα και πρώτη φορά μετά το 1989 η οικογένεια Γουόλτον, που ελέγχει τη Wal-Mart. Η περιουσία και των δύο ανέρχεται σε 17 δισ. δολάρια.

Σε πιο χαμηλές θέσεις του καταλόγου, σχεδόν οι μισοί από τους 45 νεοεισελθέντες έχουν συσσωρεύσει πλούτο από τις δραστηριότητές τους στα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) και τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια. Ο νεότερος μεταξύ των τετρακοσίων είναι ο διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Τζον Αρνολντ, ο οποίος τοποθετείται στην 317η θέση με περιουσιακά στοιχεία ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο τρόπος, με τον οποίο υπολογίζει τις προσωπικές περιουσίες των συμμετεχόντων στον κατάλογό του το περιοδικό Forbes είναι ο εξής: αποτιμά τις επενδύσεις τους στις εισηγμένες εταιρείες, χρησιμοποιώντας την τιμή κλεισίματος των εκάστοτε μετοχών στις 31 Αυγούστου του τρέχοντος έτους, ενώ στις περιπτώσεις των μη εισηγμένων εταιρειών τις αποτιμά, συγκρίνοντάς τες με αντίστοιχες εισηγμένες στον ίδιο κλάδο. Επιπλέον, όσοι καταρτίζουν τη λίστα των τετρακοσίων πλουσίων συνεκτιμούν και τις δωρεές για φιλανθρωπικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή