Τα κεφάλαια της Yukos και η Κόστα ντελ Σολ

Τα κεφάλαια της Yukos και η Κόστα ντελ Σολ

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από δύο χρόνια, η ισπανική αστυνομία συνέλαβε 41 άτομα στο μεσογειακό θέρετρο Μαρμπέγια ως ύποπτα συμμετοχής στο μεγαλύτερο δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος στην Ευρώπη αξίας τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ και με διασυνδέσεις στη Ρωσία, στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Μαφιόζικες συμμορίες φέρεται να διοχέτευαν παρανόμως στο εξωτερικό κεφάλαια της μεγάλης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Yukos με τη συνεργασία τουλάχιστον ενός διεφθαρμένου υπαλλήλου της εταιρείας. Αυτό είχε ανακοινώσει το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν πως τεράστια ποσά μεταβιβάστηκαν από λογαριασμούς που είχε η Yukos σε ρωσικές τράπεζες, χωρίς απ’ ό,τι φαίνεται να γνωρίζουν τίποτε η εταιρεία ή οι ρωσικές φορολογικές αρχές.

Η αστυνομία θεωρούσε από καιρό την Κόστα ντελ Σολ ως την ευρωπαϊκή εστία των επιχειρήσεων της διεθνούς μαφίας και Ρώσοι είχαν συρρεύσει εκεί στη δεκαετία του 1990 μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης. Αλλά τα ύποπτα κεφάλαια δεν ήταν μόνον από τη Yukos. Κάποια φέρεται να προήλθαν από συμμορίες που εμπλέκονται σε λαθρεμπόριο ναρκωτικών, φόνους κατά παραγγελία, απαγωγές, εκβιασμούς, λαθρεμπόριο όπλων, φορολογικές απάτες και πορνεία. Το «βρώμικο» χρήμα μεταβιβάζονταν σε ολλανδική εταιρεία, η ισπανική θυγατρική της οποίας τα επένδυε σε ακίνητα χρησιμοποιώντας ως μεσάζοντα το δικηγορικό γραφείο DVA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή