BILL GATES – Η μεγαλύτερη ήττα του Αμερικανού μεγιστάνα

BILL GATES – Η μεγαλύτερη ήττα του Αμερικανού μεγιστάνα

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σ τη θέση των χαμένων βρίσκεται αυτή τη φορά ο μέγας και πολύς Μπιλ Γκέιτς και ιδρυτής της Microsoft – και μάλλον δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιες συνθήκες. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 860 εκατομμυρίων δολαρίων στην εταιρεία του με το σκεπτικό ότι καταχράται τη δεσπόζουσα θέση της στη διεθνή αγορά. Πρόκειται μεν για το υψηλότερο πρόστιμο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία, αλλά σίγουρα δεν θα κάνει φτωχότερο τον Αμερικανό μεγιστάνα και φιλάνθρωπο.

Η διελκυστίνδα της Microsoft με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια. Αρχικά η Κομισιόν ζήτησε από την εταιρεία να μοιραστεί τις πληροφορίες για το λογισμικό της σύστημα Windows με τις ανταγωνίστριές της. Μετά η Microsoft έκανε έφεση, αλλά δεν κέρδισε την υπόθεση.

Η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος ανταγωνισμού Νίλι Κρόες χαιρέτισε την απόφαση, επισημαίνοντας ότι «ένα δικαστήριο συμφώνησε με την άποψη της Κομισιόν πως και οι καταναλωτές και οι εταιρείες βλάπτονται από τις παράνομες πράξεις της Microsoft στην αγορά των Windows». Είναι αλήθεια ότι η Microsoft και ο Μπιλ Γκέιτς στην αντίστοιχη διαμάχη τους με τις αμερικανικές αρχές δεν είχαν δεχθεί τέτοιο ράπισμα, ίσως γιατί μπορούσαν να επηρεάσουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης – στις Βρυξέλλες ισχύουν διαφορετικοί κανόνες.

Παρεμπιπτόντως, ο Μπιλ Γκέιτς πριν από λίγες ημέρες αποχαιρέτησε επισήμως τη Microsoft για να αφοσιωθεί στο φιλανθρωπικό του ίδρυμα Bill and Melinda Gates Foundation. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του σε όλο τον κόσμο, που αναλαμβάνει μεγαλόπνοα προγράμματα εκπαίδευσης, περίθαλψης και εμβολιασμών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η τελευταία του κινητοποίηση αφορά την κάλυψη των αναγκών των παιδιών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ουγκάντα, ώστε να μην εγκαταλείπουν το σχολείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή