Είναι μεγάλη η απόσταση από το Κίεβο ώς τη Βαρσοβία

Είναι μεγάλη η απόσταση από το Κίεβο ώς τη Βαρσοβία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική γλώσσα είναι μια από τις συνηθέστερες που ακούει κανείς στα κεντρικά μπαρ των ξενοδοχείων «Ράντισο» και «Χάγιατ» του Κιέβου. Διαθέτοντας το πλεονέκτημα να βρίσκονται κατά μήκος σχεδόν της βασικής οδικής αρτηρίας που συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πλατείες της ουκρανικής πρωτεύουσας, της «Νεζαβίσιμος» και της «Γιουροπέσκαγια», όπου βρίσκεται συγκεντρωμένη όλη σχεδόν η κεντρική εξουσία της χώρας, φιλοξενούν όλους όσοι επιθυμούν να επενδύσουν εκεί. Και αυτοί οι τελευταίοι, με την πρόοδο του χρόνου, γίνονται ολοένα και περισσότεροι. Ανάμεσά τους βεβαίως και οι Ελληνες και ειδικότερα οι τραπεζίτες.

«Η ουκρανική αγορά συγκεντρώνει πολλά πλεονεκτήματα, το σημαντικότερο από τα οποία έχει να κάνει με τη σύνθεση του τοπικού πληθυσμού» εξηγεί στην «Οικονομική Καθημερινή» κορυφαίος τραπεζίτης, του οποίου η τράπεζα βρίσκεται επίσης προς αναζήτηση «στόχου» στο Κίεβο. Και προσθέτει: «Ενδεχομένως να διαθέτει αυτή τη στιγμή τον πιο νεανικό πληθυσμό στην Ευρώπη κι ως γνωστόν αυτό για τα πιστωτικά ιδρύματα που αναπτύσσουν μακροχρόνιους δεσμούς με τους πελάτες τους, είναι ένα πολύ σημαντικό ατού. Επίσης, εκεί έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του «νέου πλούτου» που έχει δημιουργηθεί στις Δημοκρατίες που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Και το συγκεκριμένο γεγονός παίζει κι αυτό τον δικό του ρόλο».

Ψάχνουν στόχο

Είναι χαρακτηριστικό το στοιχείο ότι ακόμα και τράπεζες, που έχουν ήδη παρουσία στην Ουκρανία, επιζητούν άμεσα διεύρυνσή τους, για να προλάβουν τις επερχόμενες εξελίξεις. Ενδεικτικό παράδειγμα, η Efg Eurobank – Ergasias. Εχει αποκτήσει μια τοπική τράπεζα, η οποία όμως, λόγω του μικρού μεγέθους της, έχει περιορισμένη γεωγραφική κάλυψη της ενδοχώρας. Γι’ αυτό και αναζητά ακόμη ένα πιστωτικό ίδρυμα, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο υφιστάμενο δίκτυο από πολλές απόψεις.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα: Η Alpha Bank έχει τοποθετήσει την Ουκρανία στην κορυφή της λίστας των εκτός ελληνικών συνόρων στόχων της. Και βρίσκεται προς αναζήτηση τράπεζας την οποία θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της. Η διαδικασία, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά είναι άγνωστο πότε ακριβώς θα καταλήξει. Σημασία, όμως, έχει ότι ξεκίνησε.

Το ίδιο ισχύει και για την Εθνική. Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι την ουκρανική πρωτεύουσα επισκέφθηκε σε ανύποπτο χρόνο και ο ίδιος ο πρόεδρος της τράπεζας κ. Τάκης Αράπογλου. Επισκέπτονταν τη Μόσχα, που επίσης ενδιαφέρει την ΕΤΕ, στο πλαίσιο μιας διεθνούς έκθεσης που πραγματοποιούνταν στη ρωσική πρωτεύουσα. Βρήκε όμως τον χρόνο να πάει και στο Κίεβο, για μια μόλις ημέρα, προκειμένου να κάνει μερικές χρήσιμες επαφές. Το γεγονός είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται από τον μεγαλύτερο ελληνικό χρηματοπιστωτικό όμιλο για τη συγκεκριμένη αγορά.

Η άλλη όχθη

Στην αντίπερα όχθη του «ουκρανικού θαύματος» βρίσκεται η περίπτωση της Πολωνίας. Στη Βαρσοβία δεν παρατηρείται κανένας συνωστισμός. Αντιθέτως, η ελληνική τραπεζική παρουσία εκεί είναι μάλλον πενιχρή. Μόνο η Efg Eurobank – Ergasias έκανε το μεγάλο βήμα, αποκτώντας παρουσία στη χώρα. Και για τη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, υπάρχει εξήγηση.

«Οσοι ξένοι όμιλοι έχουν πάει στη Βαρσοβία δεν κατόρθωσαν να αποκομίσουν τα κέρδη που υπολόγιζαν. Οι προοπτικές της συγκεκριμένης αγοράς απέχουν πολύ από τις αντίστοιχες της Ουκρανίας, αλλά κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα και για κανέναν. Θα δούμε και τα αποτέλέσματα της Eurobank για να κρίνουμε» υποστηρίζεται από Ελληνα τραπεζίτη που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις εκτός των ελληνικών συνόρων, για λογαριασμό του δικού του ομίλου. Δεν αποκλείεται πάντως, κάποια στιγμή στο μέλλον, η πολωνική αγορά να κάνει την έκπληξη και να δημιουργήσει όλες τις απαραίτητες συνθήκες που θα της επιτρέψουν να αναπτυχθεί γρηγορότερα. Κι όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όσοι έχουν σπεύσει να δημιουργήσουν θέσεις νωρίς, είναι συνήθως οι πιο κερδισμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή