Η Εβδομάδα στον κόσμο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική και προειδοποιήσεις Γκρίνσπαν

Κυκλοφόρησε στην αρχή της εβδομάδας το γεμάτο επικρίσεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Μπους βιβλίο του πρώην προέδρου της Federal Reserve, Αλαν Γκρίνσπαν, που φέρει τον τίτλο «Τα χρόνια της ταραχής: περιπέτειες σε έναν νέο κόσμο». Στο εν λόγω βιβλίο, ο Γκρίνσπαν καταφέρεται εναντίον του προγράμματος φοροαπαλλαγών της κυβέρνησης Μπους, στο οποίο επιρρίπτει την ευθύνη για πολλά από τα δεινά της αμερικανικής οικονομίας. Μεριμνώντας για την προώθηση του πονήματός του, ο Γκρίνσπαν παραχώρησε κύμα συνεντεύξεων σε εφημερίδες και περιοδικά, στο πλαίσιο των οποίων φρόντισε να επαναλάβει την κριτική του και τις προειδοποιήσεις του για το ενδεχόμενο να διολισθήσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία.

Καταρρέει η Northern Rock

Στο πρόθυρα κατάρρευσης βρίσκεται ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος στεγαστικών δανείων της Βρετανίας, η Northern Rock, και ουρές καταθετών της συρρέουν έξω από τα υποκαταστήματά της διεκδικώντας τα χρήματά τους. Παρεμβαίνει προς διάσωσή της η Τράπεζα της Αγγλίας, παρέχοντας προσωρινή ανακούφιση στην αγορά. Κλονίζεται, ωστόσο, η αξιοπιστία του διοικητή της, Μέρβιν Κινγκ. Η ένταση υποχωρεί μόνον όταν ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Αλιστερ Ντάρλινγκ, εγγυάται την ασφάλεια των καταθέσεων με εγγύηση του κράτους.

Αύξηση επιτοκίων από Fed

Με σκοπό την τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, η Federal Reserve μειώνει τα αμερικανικά επιτόκια κατά μισή εκατοστιαία μονάδα, στο 4,75% από το προηγούμενο επίπεδο του 5,25%. Χρυσός και πετρέλαιο σημειώνουν ρεκόρ ανόδου και το δολάριο βρέθηκε σε νέα χαμηλά ιστορικά επίπεδα έναντι του ευρώ.

Συμφωνία Nasdaq – Borse Dubai

Συμφωνία που τερματίζει τη μεταξύ τους διαμάχη για την εξαγορά της ΟΜΧ συνήψε το αμερικανικό χρηματιστήριο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq και η Borse Dubai, που διαχειρίζεται τις αγορές του Ντουμπάι. Η Borse Dubai θα εξαγοράσει την ΟΜΧ, που διαχειρίζεται τα σκανδιναβικά χρηματιστήρια, έναντι 4 δισ. δολαρίων, και στη συνέχεια θα μεταπωλήσει τις μετοχές στο Nasdaq. Εναν μήνα νωρίτερα, ο Nasdaq είχε ανακοινώσει πως θα διαθέσει σε πώληση το 31% που κατέχει στο μετοχικό κεφάλαιο του LSE για να αυξήσει την προσφορά για την εξαγορά της ΟΜΧ, που ανερχόταν στα 3,7 δισ. δολάρια ενώ εκείνη της Borse Dubai έφθανε στα 4 δισ. δολάρια.

Αντίθετος ο Πούτιν

Σαφώς αντίθετος σε μια συγχώνευση μεταξύ του κολοσσού της Gazprom, της μεγαλύτερης εταιρείας φυσικού αερίου στον κόσμο, και της Rosneft φέρεται να είναι ο Ρώσος πρόεδρος. Ερωτηθείς σχετικά με τις φήμες για τη συνένωση δυνάμεων των δυο ενεργειακών επιχειρήσεων, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε απερίφραστα ότι δεν είναι στις προθέσεις του να δημιουργήσει ένα «τέρας», το οποίο θα δεσπόσει επί της συνολικής ρωσικής οικονομίας. Ενα τέτοιο «τέρας» θα λειτουργήσει ως ηλεκτρική σκούπα, απομυζώντας όλους τους πόρους της Ρωσίας, μηδέ των τραπεζικών εξαιρουμένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή