Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι Ευρωπαίοι

Απαισιόδοξοι για το μέλλον οι Ευρωπαίοι

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες της Γηραιάς Ηπείρου να ανταγωνιστεί τις αναδυόμενες ασιατικές οικονομίες, αλλά πεπεισμένοι πως η Ευρώπη δεν πρέπει να μοιάσει περισσότερο στις ΗΠΑ φέρονται οι Ευρωπαίοι από τις απαντήσεις τους σε δημοσκόπηση της εταιρείας Harri, που δημοσιεύθηκε στη βρετανική εφημερίδα Financial Times. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 6 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου και η απαισιοδοξία ενδέχεται να έχει οξυνθεί από την πρόσφατη κρίση στις χρηματαγορές. Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν πως οι μεγάλες πολυεθνικές είναι ισχυρότερες από τις κυβερνήσεις τους και ότι πρέπει να ενισχυθούν οι νόμοι που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Γάλλοι, Ισπανοί και Ιταλοί εμφανίζονται απαισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές των χωρών τους. Εξαίρεση αποτελούν οι Γερμανοί που δηλώνουν πιο αισιόδοξοι για τη χώρα τους απ’ όσο οι Αμερικανοί για τις ΗΠΑ.

Στο ερώτημα αν είναι το καλύτερο σύστημα η οικονομία της ελεύθερης αγοράς, Ισπανοί και Γερμανοί έτειναν μάλλον να συμφωνήσουν σε αντίθεση με τους Γάλλους και τους Ιταλούς. Πιο ασαφής είναι η εικόνα των Βρετανών.

Εκεί που συμφωνούν, πάντως, όλοι είναι στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Στην ερώτηση αν η Ευρώπη πρέπει να μοιάσει περισσότερο στην Αμερική, απάντησε αρνητικά το 78% των Γερμανών, το 73% των Γάλλων, το 58% των Ισπανών και το 46% Ιταλών και Βρετανών. Σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, το 30% των ερωτηθέντων εκτιμά πως η Ευρώπη πρέπει να πλησιάσει την Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή