Απολύσεις στην Airbus λόγω της ανατίμησης του ευρώ

Απολύσεις στην Airbus λόγω της ανατίμησης του ευρώ

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πόρτα της ευρωπαϊκής οικονομίας χτύπησαν οι πρώτες συνέπειες από την ενδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η ευρωπαϊκή Airbus ανέφερε ότι είναι αναγκασμένη να προχωρήσει σε μείωση δαπανών κατά 1 δισ. ευρώ εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου. Η δήλωση αυτή ενίσχυσε τους φόβους για περικοπές θέσεων εργασίας και για κλείσιμο εργοστασίων.

Σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή της Airbus κ. Φάμπρικ Μπρέγιερ, αν η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου συνεχίσει να ενισχύεται και παραμείνει πάνω από το 1,45, τότε η Airbus θα πρέπει να κοιτάξει να μεταφερθεί σε χώρες χαμηλού κόστους. Ηδη, η Airbus έχει αποφασίσει την περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο διευθύνων σύμβουλος της EADS, αναφερόμενος στην Airbus, είχε πει ότι η τελευταία θα χάνει 1 δισ. ευρώ για κάθε 10 σεντς που θα ενισχύεται το ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου!

Οι προειδοποιήσεις αυτές αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα των επιπτώσεων που έχουν οι ισοτιμίες στην πραγματική οικονομία. Ειδικά για την Ευρώπη, όπως έχει αναφέρει σε ανάλυσή της η Morgan Stanley, η αύξηση κατά 10% της σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ οδηγεί σε επιβράδυνση κατά 0,2-0,3% στο ρυθμό ανάπτυξης ένα χρόνο μετά την ανατίμηση.

Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει «πληρώσει» με επιβράδυνση 0,4-0,5% την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή