Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τώρα τα στοιχήματα για νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Οκτώβριο αυξάνονται στις αγορές. Η FED θα εξαναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω το βασικό επίτοκιο. Οι αμερικανικές προθεσμιακές αγορές χθες προεξοφλούσαν σε ποσοστό 70% ότι εξ αιτίας των κινδύνων που εγκυμονεί η κρίση της αγοράς κατοικίας στην επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, θα μειωθούν τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίασή της.

Πάντως, στο δολάριο φαίνεται να ενσωματώνονται όλοι οι φόβοι. Κυρίως, ότι οι ξένοι θα σταματήσουν να αγοράζουν τα δημοφιλή υψηλής απόδοσης αμερικανικά εταιρικά ομόλογα, με συνέπεια να δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα στη χρηματοδότηση του άρρωστου ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ.

Το δολάριο κατολίσθησε σε νέα χαμηλότερα επίπεδα 15 ετών έναντι των έξι κυριοτέρων νομισμάτων ενός δείκτη που καταρτίζει η FED και που σταθμίζεται με βάση εμπορικούς όρους. Εναντι του ευρώ, το δολάριο σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο. Χθες το δολάριο κατέγραψε νέα πτώση-ρεκόρ έναντι του ευρώ, στα 1,4130 δολάρια.

Η αμερικανική οικονομία δεν μπόρεσε χθες να ανατρέψει τα αρνητικά παιχνίδια στη Wall Street, καθώς ορισμένες λεπτομέρειες παραμένουν κρίσιμες για τις αναπτυξιακές προοπτικές. Παράλληλα, στη φορτισμένη ατμόσφαιρα των αμερικανικών αγορών εξ αιτίας της επιδείνωσης της κρίσης στην (subprime) αγορά στεγαστικών δανείων χαμηλής φερεγγυότητας των ΗΠΑ οι φόβοι για τον «πιστωτικό κίνδυνο» παραμένουν έντονοι. Οι επενδυτές ετράπησαν σε νέα φυγή χθες από τη Wall Street. Κοινή και χθες η αντίδραση των επενδυτών να ξεπουλήσουν τις μετοχές τους από τις κορυφαίες τράπεζες επενδύσεων της Wall που πιθανόν να είναι εκτεθειμένες στη subprime αγορά με την πληθώρα των επισφαλών στεγαστικών δανείων.

Οι ελπίδες που υπήρχαν πως οι Αμερικανοί δεν έχουν χάσει ακόμη την εμπιστοσύνη τους επειδή οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να κάνουν προσλήψεις, ξεθώριασαν! Και η μέχρι πρότινος «υγιής» καταναλωτική συμπεριφορά τους πλέον αμφισβητείται. Οι ανησυχίες επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο που απορρέει από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τη «φούσκα» των τιμών στην αγορά κατοικίας. Βεβαίως, οι ανησυχίες κορυφώνονται και εξ αιτίας της κατάστασης της αγοράς κατοικίας.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για την αμερικανική οικονομία; Οτι μπορεί να υπάρξει ένας φαύλος κύκλος επισφαλειών και κατασχέσεων κατοικιών με αποτέλεσμα τη διάθεση ολοένα και περισσοτέρων σπιτιών σε ολοένα και χαμηλότερες τιμές. Είναι γνωστό ότι η κρίση στην αγορά κατοικίας επηρεάζει με δύο τρόπους το ΑΕΠ: παγώνοντας την οικοδομική δραστηριότητα και κάνοντας τους καταναλωτές να αισθάνονται φτωχότεροι με αποτέλεσμα να δαπανούν λιγότερα.

Ηδη ο Αλαν Γκρίνσπαν σε νέα συνέντευξή του σε οικονομικό έντυπο της Αυστρίας προειδοποίησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί το πιθανό ενδεχόμενο μιας μεγάλης πτώσεως στις τιμές των κατοικιών από τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό επισφαλών στεγαστικών δανείων εν μέσω της δεινής κρίσης που επικρατεί στην αμερικανική αγορά κατοικίας. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να οδηγήσουν σε ύφεση την αμερικανική οικονομία. Μόλις την Πέμπτη είχε επισημάνει ότι, παρά τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων, η κρίση της αγοράς κατοικίας ενδεχομένως να «διαχυθεί» σε άλλους τομείς της αμερικανικής οικονομίας.

Ο κ. Γκρίνσπαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι πιθανότητες να κυλήσει σε ύφεση η οικονομία είναι τώρα κάπως περισσότερες -από μία στις τρεις- καθώς είναι πιθανόν οι τιμές των κατοικιών να πέσουν κι άλλο και να πλήξουν τις καταναλωτικές δαπάνες. Ο ισχυρότερος και ικανότερος πρόεδρος που πέρασε από το τιμόνι της FED, στη νεότερη οικονομική ιστορία της Αμερικής, πρόβλεψε ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ότι η αμερικανική οικονομία έχει μία στις τρεις πιθανότητες να κυλήσει σε «ύφεση» καθώς διανύει τα τελευταία στάδια του αναπτυξιακού κύκλου.

Εν τω μεταξύ, η αμφισβητούμενη αξιοπιστία του προέδρου της FED, Μπεν Μπερνάνκι, στις αγορές εντείνεται, προκαλώντας ισχυρές πιέσεις στο δολάριο.

Η ομολογία εκ μέρους ενώπιον των Αμερικανών βουλευτών ότι η κατάσταση στην αγορά κατοικίας «θα επιδεινωθεί με συνέπεια να επηρεαστεί η οικονομική δραστηριότητα…», προκάλεσε σοκ στις αμερικανικές αγορές!!! Ο Μπεν Μπερνάνκι χωρίς ενδοιασμούς επιβεβαίωσε τους φόβους πως η ανεξέλεγκτη κρίση της subprime αγοράς στεγαστικών δανείων που πυροδότησε τη θύελλα στις πιστωτικές αγορές, θα έχει συνέπειες και στην πραγματική οικονομία. O πρόεδρος της FED, που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή Τραπεζικών Θεμάτων της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναλύοντας τις εκτιμήσεις της τράπεζας για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας και την κρίση που δονεί την αγορά κατοικίας, είπε ότι ο αριθμός των κατασχέσεων κατοικιών ενδεχομένως να αυξηθεί περαιτέρω στη subprime αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή