Η κρίση δεν έπληξε τις τραπεζικές εξαγορές σε Ε.Ε.

Η κρίση δεν έπληξε τις τραπεζικές εξαγορές σε Ε.Ε.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δραστηριότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου στον τομέα των εξαγορών και συγχωνεύσεων παραμένει ζωηρή, παρά το πλήγμα που υπέστη ο κλάδος από την τρέχουσα πιστωτική κρίση. Κατ’ αρχήν, η βελγο-ολλανδική Fortis ανακοίνωσε την Κυριακή τους όρους μιας από τις μεγαλύτερες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχoυν πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ευρώπη, ύψους 13,4 δισ. δολαρίων, για να ενισχύσει τη συνεισφορά της στην κοινοπραξία με επικεφαλής τη Royal Bank of Scotland (RBS) για την εξαγορά της ολλανδικής ΑΒΝ Αmro. Ανάλογες προθέσεις φαίνεται πως έχουν οι διοικήσεις των RBS και Santander, με τους αναλυτές της αγοράς να θεωρούν πλέον πως η εν λόγω κοινοπραξία θα υπερισχύσει στην εξαμηνιαία μάχη για την εξαγορά του ολλανδικού τραπεζικού ομίλου.

Υποβαθμίστηκε η προσφορά της Βarclays

Η προσφορά της Barclays, ανταγωνίστρια της κοινοπραξίας RBS, έχει υποβαθμιστεί σημαντικά μετά την πτώση της τιμής της μετοχής της, η οποία πυροδοτήθηκε από την αναστάτωση των αγορών λόγω της πιστωτικής κρίσης. Μάλιστα, η Barclays προτίθεται να πουλήσει τη FirstPlus, θυγατρική στον τομέα παροχής καταναλωτικών subprime δανείων, έναντι αμελητέου ποσού συγκριτικά με τα 400 εκατ. δολάρια στα οποία αρχικά στόχευε.

Παράλληλα, οι διαπραγματεύσεις για τη συγχώνευση των γερμανικών κρατικών τραπεζών Landesbank Baden-Wur ttemberg και BayernLB ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία του δεύτερου μεγαλύτερου ομίλου στον εγχώριο χρηματοπιστωτικό κλάδο μετά την Deutche Bank, με περιουσιακά στοιχεία άνω των 900 δισ. ευρώ. Το αξιοσημείωτο είναι πως εάν μια μεταξύ τους συμφωνία ευοδωθεί τότε θα οδηγήσει και στη δημιουργία ενός εθνικού πρωταθλητή μεταξύ των γερμανικών τραπεζών.

Σε ό,τι αφορά τη Fortis, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συντελεστεί σε τιμή μετοχής της τάξεως των 15 ευρώ. Δηλαδή είναι κατά, σχεδόν, 50% χαμηλότερη από την τιμή κλεισίματος των 26,63 ευρώ, έτσι όπως καταγράφηκε την προηγούμενη Πέμπτη. Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της Fortis, εκτιμάται πως το 95% των νέων μετοχών της τράπεζας θα απορροφηθούν από την αγορά, με αναμενόμενη απόδοση 11,1% μέχρι το 2010, σε όρους μετρητών.

Παράλληλα, η Santander σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές, αξίας 7 δισ. ευρώ, ενώ η RBS στοχεύει στην άντληση κεφαλαίων μέχρι και 6 δισ. ευρώ, με την έκδοση προνομιούχων μετοχών στην αμερικανική, ευρωπαϊκή και βρετανική αγορά. Οι εν λόγω τράπεζες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους αφού, την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως τόσο στη βρετανική RBS όσο και στην ισπανική Santander να προχωρήσουν στην απόκτηση του ελέγχου της ABN Amro. Οπως επισημαίνεται από τον διεθνή Τύπο, η προσφορά της Barclays για την εξαγορά της ΑΒΝ Αmro υπολογίζεται στα 60 δισ. ευρώ, ενώ το τίμημα που προσφέρει η κοινοπραξία RBS εξακολουθεί να υπερβαίνει τα 70 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή