Κεντρικές Τράπεζες: Πληθωρισμός ή επιβράδυνση;

Κεντρικές Τράπεζες: Πληθωρισμός ή επιβράδυνση;

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι χειρότερο; Πληθωρισμός ή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης; Αυτό καλούνται να απαντήσουν οι Κεντρικές Τράπεζες σήμερα που η πιστωτική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές των αγορών. Η μείωση των επιτοκίων προκαλεί πληθωριστικές πιέσεις, αλλά ενισχύει την ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή η ανατίμηση του ευρώ «αντικαθιστά» την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, ροκανίζοντας την ανάπτυξη. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΟΣΑ, μία άνοδος κατά 10% της σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ (με βάση τα νομίσματα των χωρών όπου εξάγει η Ε.Ε.), προκαλεί μείωση του πληθωρισμού κατά 0,7% τον πρώτο χρόνο μετά την ανατίμηση.

Τους κινδύνους της επιβράδυνσης επισημαίνει στην Εκθεση για την Παγκόσμια Χρηματοοικονομική Σταθερότητα το ΔΝΤ. Στην έκθεση που δημοσιοποίησε χθες αναφέρει τις παρενέργειες που δημιουργεί η έλλειψη δευτερογενούς αγοράς για δομημένα προϊόντα και υπογραμμίζει την ανάγκη δημιουργίας αντικειμενικών τρόπων υπολογισμού του ρίσκου και της απόδοσης των σύγχρονων προϊόντων. Και αυτό μολονότι έχουν βελτιωθεί οι τεχνικές διαχείρισης κινδύνων την τελευταία δεκαετία. Τέλος, το ΔΝΤ αναφέρεται στη σημασία των χρηματαγορών στις αναδυόμενες οικονομίες, καθώς μπορούν να εξασφαλίσουν συνεχή και σταθερή εισροή ξένων κεφαλαίων. Αυτό θα βελτιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή