Κέρδη για τον κλάδο της εξόρυξης

Κέρδη για τον κλάδο της εξόρυξης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακές διακυμάνσεις έκλεισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χθες, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει άνοδο και να κλείνει ενισχυμένος 0,2%, όταν ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο CAC-40 στο Παρίσι είχαν υποχώρηση κατά 0,1% αμφότεροι.

Οι εξελίξεις αυτές οφείλονται στο ότι, αν και υπήρξαν κέρδη στον κλάδο της εξόρυξης, ωστόσο, αυτά δεν κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν την αποδυνάμωση των τραπεζικών μετοχών.

Η άνοδος στις μετοχές των μεγάλων ομίλων εξόρυξης όπως των BHP Billiton και Αnglo American ήταν της τάξεως των 4% – 6% και υποβοηθήθηκε από την ενίσχυση των τιμών των εμπορευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κλάδος αυτός προσείλκυσε το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών για πέμπτη ημέρα κατά σειρά. «Η άνοδος των τιμών των μετάλλων προσελκύει επενδυτές και θα υπάρξει περαιτέρω βραχυπρόθεσμη ενίσχυσή τους και για έναν ακόμη λόγο: την αβεβαιότητα στην υπόλοιπη αγορά», παρατηρεί ο αναλυτής Εσπιν Φιούρνς. Επιπλέον, αναμένεται ότι εντός της εβδομάδας η BHP θα ανακοινώσει τον εντοπισμό ίσως και των μεγαλύτερων κοιτασμάτων χρυσού στον κόσμο, που βρίσκονται στη Νότια Αυστραλία.

Παράλληλα, δέλεαρ παρουσίασε χθες και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας BMW, λόγω των προβλέψεων ότι αυτή θα εκτιναχθεί κατά 20% το δεύτερο εξάμηνο, εάν οι περικοπές δαπανών διευρύνουν τα περιθώρια κερδών της εταιρείας. Θετικά κινήθηκε και η μετοχή της ιταλικής Fiat με άνοδο 3,3% στα 20,82 ευρώ.

Αντιθέτως, πτώση εμφάνισαν οι μετοχές των τραπεζικών ομίλων. Ειδικά η μετοχή της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας, απώλεσε 1,8% και διαμορφώθηκε στα 90,20 ευρώ μετά την ανακοίνωση του Reuters ότι θα αναγκαστεί να απομειώσει δεσμεύσεις για εξαγορές μέσω δανεισμού έως και 1,7 δισ. ευρώ.

Αντιστοίχως, η Barclays υποχώρησε 1,8%, ενώ η μετοχή της προβληματικής Northern Rock κατρακύλησε κατά 11% στις 172 πένες, αν και ενωρίτερα είχε ενισχυθεί 14%. Σύμφωνα με ανώνυμες πηγές, τις οποίες επικαλέστηκε η Sunday Telegraph, o πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs, Κρις Φλάουερς, ενδεχομένως να συνεργαστεί με τα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου Cerberus Capital Management και Citadel Investment Group για να διασπάσουν τη Northern Rock.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή