Τα χειρότερα για τη Northern Rock έπονται

Τα χειρότερα για τη Northern Rock έπονται

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και ο άμεσος κίνδυνος για τους καταθέτες της NortherRock έχει περάσει, τα προβλήματα της βρετανικής τράπεζας σηματοδοτούν όσα ακόμα σοβαρότερα έπονται. Κι αυτά δεν είναι άλλα από τον ευρύτερο αντίκτυπο της κρίσης στη διεθνή αγορά πιστώσεων επί της βρετανικής οικονομίας, της πέμπτης μεγαλύτερης σε όλον τον κόσμο.

Την προηγούμενη εβδομάδα εξαφανίστηκαν οι ουρές από τα υποκαταστήματα της NortherRock εξαιτίας της κυβερνητικής παρέμβασης, διαμέσου της οποίας δόθηκαν εγγυήσεις για τις καταθέσεις – ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν απέδωσε τα περιθώρια χειρισμών στην ίδια την ευρωστία της βρετανικής οικονομίας, η οποία εμφανίζει καλή επίδοση ανεξαρτήτως των προβλημάτων της αμερικανικής.

Ωστόσο, το κρούσμα της NortherRock δεν περιορίζεται σε αυτή και μόνο, και φανερώνει ότι αντίστοιχα προβλήματα έχουν και άλλες στεγαστικές τράπεζες στη Βρετανία, παρατηρεί η WallStreet Journal. Οσο δυσκολεύονται να εξεύρουν κεφάλαια για να χρηματοδοτούν τα δάνειά τους προς το κοινό, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες αποσταθεροποίησης της αγοράς στέγης στη Βρετανία, η οποία φαίνεται ότι έχει εξαντλήσει την περίοδο ακμής της. Αναλυτές προβλέπουν ότι η κάμψη της στεγαστικής αγοράς θα είναι παρατεταμένη. Εν τω μεταξύ, η χειμαζόμενη τράπεζα ΝortherRοck εξετάζει τις δυνατότητές της να χορηγήσει μέρισμα. Εκτιμάται πως συμβουλεύεται ειδικούς για τις επόμενες κινήσεις της σχετικά με τα μερίσματα των 59 εκατομμυρίων στερλινών, τα οποία τυπικά θα έπρεπε να αποδώσει. Αν και νομικά δεν δεσμεύεται να το πράξει, ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι θα ασκήσει πιέσεις για να το κατορθώσει.

Η θέση της είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, δεδομένου ότι έχει ήδη δανειστεί υπό συνθήκες κατεπείγοντος 3 δισ. στερλίνες από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με υπολογισμούς, την περασμένη εβδομάδα οι short-seller (όσοι «ενοικιάζουν μία μετοχή και την πωλούν, στοιχηματίζοντας στην πτώση της) αποκόμισαν περί το 1 δισ. στερλίνες από τις μετοχές της NortherRock.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή