Αρνητικά αποτελέσματα λόγω τιμών πετρελαίου

Αρνητικά αποτελέσματα λόγω τιμών πετρελαίου

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πτωτικά κινήθηκαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για δεύτερη συνεχή ημέρα, καθώς η μείωση της τιμής του πετρελαίου άσκησε πιέσεις στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών. Χθες, η τιμή του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη υποχώρησε κάτω από 79 δολάρια το βαρέλι και στο Λονδίνο κυμάνθηκε γύρω από τα 77 δολάρια. Αιτία ήταν η δήλωση του αρμόδιου υπουργού της Σαουδικής Αραβίας, Αλί αλ-Ναΐμι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι αγορές πετρελαίου αντιμετωπίζουν προβλήματα και ότι οι εταιρείες ξεκινούν πάλι την παραγωγή στον Κόλπο του Μεξικού. Υπενθυμίζεται ότι η Σαουδική Αραβία είχε επίσης συμφωνήσει στην αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια από την 1η Νοεμβρίου.

Οι μετοχές της Total και της Anglo που είχαν σημειώσει την καλύτερη πορεία τον Σεπτέμβριο, σημείωσαν πτώση, ακολουθώντας τις πιέσεις από τις εταιρείες πετρελαίου και εξόρυξης μετάλλων, αντίστοιχα. Οι μετοχές της BP υποχώρησαν λόγω των αδύναμων οικονομικών αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε, ενώ η Deutsche Bank ανέκαμψε μετά την πτώση που είχε σημειώσει προχθές.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx σημείωσε χθες πτώση 0,66%, ο δείκτης FTSE100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου μείωση κατά 0,96%. Στο Παρίσι οι απώλειες ήταν 0,81% και στη Φρανκφούρτη 0,22%. Στις πτωτικές τάσεις συνέβαλε και το κλίμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την ανακοίνωση των αρνητικών στοιχείων για την αγορά κατοικίας των ΗΠΑ τον Αύγουστο και για την πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Η πτώση των τιμών των μετάλλων (χαλκός, χρυσός και ασήμι) στην αγορά του Λονδίνου άσκησε πιέσεις στις εταιρείες πρώτων υλών, ύστερα από πέντε συνεδριάσεις συνεχούς ανόδου.

Στο μεταξύ, φόβοι για τη δημιουργία μιας νέας φούσκας στις αναδυόμενες αγορές εκδηλώνουν οι οικονομικοί παρατηρητές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, μετά την απόφαση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για μια μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, έπειτα από την άνοδο των τιμών των μετοχών σε επίπεδα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας. Ενδεικτικό είναι ότι ο δείκτης MSCI που έχει συνθέσει η Standard & Poor’s για τις αναδυόμενες αγορές κατέγραψε άνοδο 28% από το ναδίρ της 16ης Αυγούστου, όταν ξέσπασε η κρίση στην αμερικανική αγορά στεγαστικής πίστης, ενώ πιο συγκρατημένη ήταν η ενίσχυση του αμερικανικού S&P 500 (5,6%) και του πανευρωπαϊκού FTSE Eurotop 300 (7,3%).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή