Δύσκολοι καιροί για την αμερικανική οικονομία

Δύσκολοι καιροί για την αμερικανική οικονομία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχητική εικόνα σκιαγραφούν τα τελευταία στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, καθώς η εμπιστοσύνη των καταναλωτών υποχώρησε πέραν των αναμενομένων, οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών μειώθηκαν και η Lennar Corporation, η μεγαλύτερη κατασκευαστική των ΗΠΑ στον χώρο των οικιών, ανακοίνωσε τις σοβαρότερες ζημίες της στην ιστορία. Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών του Conference Board εξασθένησε στο 99,8 από το αναθεωρημένο 105,6 του Αυγούστου, έφθασε τα χαμηλότερα επίπεδα διετίας και απέκλινε των προβλέψεων για 104,3. Αρνητικοί παράγοντες, οι οποίοι διαμόρφωσαν την ψυχολογική κατάσταση των Αμερικανών καταναλωτών, ήταν οι περιορισμένες προσδοκίες για την απασχόληση, η μείωση των τιμών των κατοικιών και η επιβολή αυστηρότερων προδιαγραφών δανεισμού.

Προβληματισμός για τις δαπάνες

Στην έκθεση του Conference Board διατυπώνεται ο προβληματισμός ότι η παρατεταμένη δυσπραγία στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ και οι σκληρότεροι όροι δανειοδότησης των καταναλωτών θα αναστείλουν τις δαπάνες, οι οποίες καλύπτουν τα δύο τρίτα και πλέον της αμερικανικής οικονομίας.

Παράλληλα, οι πωλήσεις παλαιών κατοικιών μειώθηκαν τον Αύγουστο 13% στα χαμηλότερα επίπεδα πενταετίας. Οι αγορές ελαττώθηκαν στα 5,5 εκατομμύρια σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2002. Οι δε τιμές σε 20 μητροπολιτικές περιοχές των ΗΠΑ μειώθηκαν 3,9% το δωδεκάμηνο με λήξη τον Ιούλιο 2007.

Αναφορικά δε με τη μεγαλύτερη αμερικανική εταιρεία στην ανέγερση κατοικιών, τη Lennar Corporation, ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο τις βαρύτερες ζημίες στην 53χρονη ιστορία της. Αυτές ανήλθαν σε 513,9 εκατ. δολάρια έναντι κερδών 206,7 εκατ. δολ. προ ενός έτους. Η απομείωση ακινήτων λόγω της κρίσης στην αγορά στεγαστικών δανείων της κόστισε 848 εκατ. δολάρια. Τέλος, μετά την ανακοίνωση των ανωτέρω στοιχείων για την οικονομία ο δείκτης Dow Jones αποδυναμώθηκε και το δολάριο εξασθένησε σε νέα επίπεδα ναδίρ προς το γιεν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή