Σκέψεις για πώληση μετοχών της Areva

Σκέψεις για πώληση μετοχών της Areva

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση ενδέχεται να προχωρήσει σε πώληση μετοχών της κατασκευαστικής πυρηνικών μονάδων Areva ενόψει της συγχώνευσής της με τη γαλλική βιομηχανία παραγωγής αεριοστροβίλων Alstom. Στην προοπτική αυτή αναφέρθηκαν πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες, που τόνισαν ότι η κρατική υπηρεσία διαχείρισης των συμμετοχών του γαλλικού κράτους, Agence des Participations de l’ Etat, εξετάζει την προοπτική διάθεσης μετοχών της Areva προκειμένου να της διασφαλίσει μια αξιόπιστη χρηματιστηριακή αξία πριν από τη συγχώνευση. Σημειωτέον ότι στο χρηματιστήριο του Παρισιού διαπραγματεύεται λιγότερο από το 5% των μετοχών της Αreva.

Η εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών απέφυγε να σχολιάσει τη φημολογία. Είναι, πάντως, γνωστό ότι το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών προσέλαβε συμβούλους για την Areva τις HSBC Holdings Plc και McKinsey & Co. Για πρώτη φορά είχε εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης μετοχών της Areva το 2005, αλλά το 2006 ανέλαβε πρωθυπουργός ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν που το εγκατέλειψε αμέσως εκτιμώντας ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις πρέπει να βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο του γαλλικού κράτους. Η ιδέα της δημόσιας εγγραφής της Areva ανήκει στον Νικολά Σαρκοζί που την προωθούσε από το 2004 υπό την ιδιότητα του υπουργού Οικονομικών και υποστήριζε την ιδιωτικοποίηση ποσοστού 40% της εταιρείας. Οπως, άλλωστε, έχει προσφάτως τονίσει, πρόθεσή του είναι να ενισχύσει την κυριαρχία της Γαλλίας στη βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας προσφέροντας στις εταιρείες ενέργειας της χώρας τα μέσα που χρειάζονται για να επεκταθούν. Η υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας της χώρας, η Commissariat a L’ Energie Atomique (CEA), ανακοίνωσε προσφάτως ότι χρειάζεται κεφάλαια για την αποδιάρθρωση παλαιών πυρηνικών μονάδων πριν από το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή