GM: επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

GM: επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες ώρες αφού κηρύχθηκε απεργία από τη United Auto Workers (UAW) που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της General Motors (GM), η ηγεσία της δήλωσε διατεθειμένη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τη διοίκηση της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως «η ηγεσία του συνδικάτου επιθυμεί μια συμφωνία», υπογράμμισε ο Τζουλς Κρίσταλ, νομικός σύμβουλος στην Bryan Cave LLP του Σικάγου, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Αυτή η σύντομη απεργιακή κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από τα 73.000 εργαζόμενους-μέλη της UAW που εργάζονται στην GM και είναι η πρώτη που συντελείται στην αυτοκινητοβιομηχανία μετά την πάροδο μιας ολόκληρης 37ετίας.

Σε κάθε περίπτωση, μια τέτοια εξέλιξη αποδεικνύει ότι καμία πλευρά δεν έχει το περιθώριο μεγάλων απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς έτσι θα επιδεινωθεί περαιτέρω η οικονομική κατάσταση της GM, δίνοντας προβάδισμα στην ιαπωνική ανταγωνίστρια Toyota, που ήδη έχει διεισδύσει δυναμικά στην αμερικανική αγορά αυτοκινήτων. Η παραγωγή της GM εκτιμάται πως θα μειωθεί κατά 12.000 οχήματα στη διάρκεια των πρώτων 36 ωρών μιας απεργίας. Ο «λογαριασμός» μπορεί να αυξηθεί ακόμα και στα 18.100 αυτοκίνητα μετά 72 ώρες απεργίας, καθώς τα εργοστάσια της GM στο Μεξικό και στον Καναδά δεν θα παραλάβουν απαραίτητα εξαρτήματα για την ολοκλήρωση της παραγωγής.

Στόχος του Ρικ Βάγκονερ, διευθύνοντος συμβούλου της GM, είναι η μείωση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων, οι οποίες συνέβαλαν στις ζημιές των 12,4 δισ. δολαρίων που ανακοινώθηκαν από την αυτοκινητοβιομηχανία για τα έτη 2005 και 2006. Από την άλλη πλευρά, στόχος του προέδρου της UAW, Ρον Γκέτλφινγκερ, είναι να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας του προσωπικού της GM, όπως και να μην υπάρξει μείωση των μισθών ή περικοπή των κοινωνικών οφελών. Αναλυτές της αγοράς τονίζουν πως η διάθεση των δυο πλευρών για μια συνέχιση των διαπραγματεύσεων είναι μια θετική εξέλιξη.

Ο κ. Γκέτλφινγκερ σημείωσε πως η UAW υποστηρίζει την ιδέα της μεταφοράς δαπανών υγειονομικής περίθαλψης, ύψους 50 δισ. δολαρίων, στην ένωση, με αντάλλαγμα την καταβολή ενός εφάπαξ ποσού από την GM για την ίδρυση ενός τραστ. Αυτό το επενδυτικό όχημα θα διαχειρίζεται τα εν λόγω κεφάλαια, διαφυλάσσοντας, ουσιαστικά, την ιατρική κάλυψη των εργαζομένων της GM.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή