«Δηλώστε ψεύτικο εισόδημα για να πάρετε μεγαλύτερο δάνειο»

«Δηλώστε ψεύτικο εισόδημα για να πάρετε μεγαλύτερο δάνειο»

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές παρατυπίες διαπιστώνει έρευνα του BBC στην αγορά χορήγησης στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης.

Εγκυρες πηγές και παράγοντες από τον ίδιο τον κλάδο των τραπεζών ανέφεραν περιστατικά με ανθρώπους, τους οποίους είχαν καθοδηγήσει να διογκώσουν τα εισοδήματά τους και να εξασφαλίσουν στεγαστικό δάνειο πολύ υψηλότερο συγκριτικά με τις δυνατότητες αποπληρωμής του.

Στην αγορά στεγαστικών δανείων μειωμένης εξασφάλισης, το ήμισυ των δανείων δίδεται χωρίς απαραίτητο έλεγχο της τραπέζης. Οι δανειολήπτες δηλώνουν τα εισοδήματά τους και οι δανειοδότες δεν είναι απαραίτητο να τα εξετάσουν και να τα διασταυρώσουν.

Σε γραπτή δήλωσή της προς το ΒΒC, η βρετανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι, βασισμένη σε δική της έρευνα και σε πληροφορίες από εταιρείες στεγαστικών δανείων και στελέχη, απαγόρευσε τη λειτουργία ορισμένων εταιρειών, που παρέχουν συμβουλές σε δανειολήπτες και διαμεσολαβούν για λογαριασμό τους. Επρόκειτο για εταιρείες, οι οποίες είναι γνωστό ότι είχαν εμπλακεί σε περιπτώσεις παραποίησης εισοδημάτων των αιτούντων στεγαστικά δάνεια. Συχνά οι άνθρωποι με χαμηλά εισοδήματα παρακινούνται να τα διογκώσουν και να λάβουν υψηλότατα δάνεια. Ενας εξ αυτών δήλωσε στο BBC ότι τα πραγματικά του εισοδήματα ανέρχονταν σε 25.000 στερλίνες. Ωστόσο, τον συμβούλευσαν να δηλώσει τα διπλάσια, όταν υπέβαλε αίτηση στεγαστικού δανείου.

Τελικώς, έλαβε δάνειο οκταπλάσιο του μισθού του. Αποτέλεσμα ήταν η μηνιαία δόση του στεγαστικού να απομυζά σχεδόν το σύνολο του οικογενειακού εισοδήματος και να διατρέχει κίνδυνο να χάσει το σπίτι του.

Πάντως, είναι αδύνατον να καταγραφούν επακριβώς όλες οι αντίστοιχες περιπτώσεις. Αλλωστε, ελάχιστοι δανειολήπτες και διαμεσολαβητές θα παραδεχθούν ότι ασκούνται τέτοιες πρακτικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή