Δεν φταίει για όλα τα δεινά της Ε.Ε. το ευρώ

Δεν φταίει για όλα τα δεινά της Ε.Ε. το ευρώ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχής ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου έδωσε μία πρώτης τάξεως δικαιολογία για όλα σχεδόν τα προβλήματα της ευρωπαϊκής οικονομίας: Πτώση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2006, απολύσεις προσωπικού από την Airbus προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές λόγω υποχώρησης του δολαρίου κ.λπ. Χθες, το δολάριο κατέγραψε νέο αρνητικό ρεκόρ έναντι του ευρώ και η ισοτιμία βρέθηκε στο 1,4162, ύστερα από την ανακοίνωση για μείωση των παραγγελιών τον Αύγουστο για διαρκή αγαθά στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών. Τώρα οι αναλυτές περιμένουν την ισοτιμία στο 1,45, σύμφωνα με το Βloomberg.

Αύξηση εξαγωγών

Στην πραγματικότητα, όμως, δεν φταίει μόνο το ευρώ. Αυτό τουλάχιστον δείχνουν οι εξαγωγές της Ευρωζώνης σε όλη τη διάρκεια της ανατίμησης του ευρώ, οι οποίες σημειώνουν συνεχή αύξηση! Τη διάσταση αυτή ανέδειξε χθες δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο η χρηματοοικονομική κρίση «θόλωσε» τις επιπτώσεις από την ανατίμηση του ευρώ στην πραγματική οικονομία της Ευρώπης. Με αυτό συμφωνεί και ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου οικονομικών μελετών, Χανς Βέρνερ Σιν. Ωστόσο, υπάρχει η ανησυχία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων για μειωμένα κέρδη από την αύξηση του κόστους δανεισμού. Οχι, όμως, από την ανατίμηση του ευρώ. Αντίθετα, η ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου «αντικαθιστά» την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Μάλιστα, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο φέρει την ΕΚΤ να αφήνει αμετάβλητα τα ευρωπαϊκά επιτόκια στη συνεδρίαση της 4ης Οκτωβρίου. Μικρότερες πιθανότητες έχει το ενδεχόμενο μείωσης επιτοκίων. Οι αναλυτές της Morgan Stanley αναφέρουν ότι η μείωση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 0,25 της μονάδας είναι αναμενόμενη εφόσον η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου φτάσει το 1,45 και η τιμή του πετρελαίου διατηρηθεί πάνω από τα 80 δολ. το βαρέλι.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Τέλος, αναφορικά με τις επιπτώσεις της ανατίμησης του ευρώ στην οικονομία, δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήταν σχετικά σταθερή, ενώ η ΕΚΤ πραγματοποιούσε αυξήσεις. Ο συνδυασμός αυτός αποτέλεσε τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αλλά η ευρωστία της παγκόσμιας οικονομίας και η μείωση της ανεργίας στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως στη Γαλλία, αύξησαν τη ζήτηση. Μέχρι σήμερα το ευρώ έχει ανατιμηθεί με βάση τη σταθμισμένη ισοτιμία κατά περίπου 5%. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Morgan Stanley, αύξηση κατά 10% της σταθμισμένης ισοτιμίας του ευρώ οδηγεί σε επιβράδυνση κατά 0,2-0,3% στο ρυθμό ανάπτυξης ένα χρόνο μετά την ανατίμηση. H Bank of America υπολογίζει ότι η μέχρι σήμερα ανατίμηση του ευρώ μειώνει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης κατά 0,6% ύστερα από ένα έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή