Εγκρίθηκε η παύση της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης

Εγκρίθηκε η παύση της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης

50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος της υποχρεωτικής αγρανάπαυσης για τα δημητριακά ενέκρινε χθες, κατόπιν εισηγήσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ενωσης, ενώ προωθείται και η προσωρινή κατάργηση των δασμών στις εισαγωγές σιτηρών από τρίτες χώρες. Η Ενωση πλήττεται από σημαντική πτώση της δικής της παραγωγής λόγω κακοκαιρίας και πτώση της παραγωγής σε άλλα σημεία της υδρογείου, όπως η Αυστραλία, σε μια εποχή ιδιαίτερα αυξημένης, διεθνώς, ζήτησης, με αποτέλεσμα οι τιμές των δημητριακών να αυξηθούν κατά 85% μέσα σε δύο χρόνια, δημιουργώντας αλυσιδωτή αντίδραση με προφανείς κινδύνους για τον πληθωρισμό.

Κατόπιν αυτού η αγρανάπαυση καταργείται για τις εσοδείες του φετινού φθινοπώρου και της ερχόμενης άνοιξης, κάτι που ελπίζεται να αποδώσει επιπλέον 10 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, ενώ στις Βρυξέλλες παράγοντες της Επιτροπής εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η προσωρινή κατάργηση να γίνει μόνιμη. Για δε περαιτέρω ανακούφιση της αγοράς, η Επιτροπή προτείνει τώρα να καταργηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2008 οι εισαγωγικοί δασμοί, για να ενθαρρυνθούν οι εισαγωγές, αν και στο μέτρο αντιδρά η Γαλλία, η μεγαλύτερη παραγωγός σιτηρών στην Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή