Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσημη δήλωση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ότι δεν προτίθεται να καταργήσει το καθεστώς της σταθερής ισοτιμίας του εθνικού νομίσματός του με το αμερικανικό δολάριο, έκρινε χθες την κατεύθυνση των κεφαλαίων της διεθνούς κερδοσκοπίας. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας των ΗΑΕ δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους στο Ντουμπάι ότι «η πτώση του δολαρίου είναι προσωρινό φαινόμενο»!!! Πάντως, ο ελιγμός αυτός των πετρελαιάδων του Κόλπου, ότι παραμένουν πιστοί στο αμερικανικό δολάριο, λέει πολλά.

Και το δολάριο ανέκαμψε εντυπωσιακά! Αφού κατέγραψε νέα πτώση -ρεκόρ στα 1,4162 δολάρια ανά ευρώ, για πέμπτη κατά σειράν ημέρα συναλλαγών έναντι του ευρώ, ανέκαμψε στα 1,4125.

Οντως, είχε αρχίσει να καλλιεργείται το εφιαλτικό επιχείρημα για μια «ανταγωνιστική φυγή προς την έξοδο» όταν οι φήμες για τις προθέσεις της Σαουδικής Αραβίας -που αποκάλυψε η στήλη την Κυριακή- πήραν εκρηκτικές διαστάσεις. Οι φήμες ότι η Σαουδική Αραβία επιθυμεί τώρα να αποδεσμεύσει το ριάλ από το δολάριο σε συνδυασμό και με τις φήμες πως συμφέροντα της Μέσης Ανατολής κάνουν έντονο παιχνίδι με τα πλούσια πετροδολάρια τους πουλώντας αμερικανικά ομόλογα, πυροδότησαν κύμα φυγής κεφαλαίων από το δολάριο.

Οι φήμες εντάθηκαν την περασμένη Πέμπτη το βράδυ μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ των στοιχείων για τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στις αμερικανικές αξίες, που έδειξαν τεράστιες πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων εκ μέρους επενδυτών με έδρα τη Βρετανία. Οι φήμες αυτές, που λέγεται ότι γνωρίζουν καλά τις κινήσεις των πετρελαιάδων της Μέσης Ανατολής, επειδή μέσω Λονδίνου εκτελούνται οι εντολές τους, απέδωσαν τις πωλήσεις σ’ αυτούς!

Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανέρχονται σε 24,9 δισ. δολάρια, εκ των οποίων το 98% διατηρείται σε δολάρια ΗΠΑ και μόλις το 2% σε ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Υπηρεσία Επενδύσεων του Αμπού Ντάμπι φέρεται να διαχειρίζεται κεφάλαια αξίας άνω του μισού τρισ. δολαρίων. Το 2008 προδιαγράφεται ενδιαφέρον για το δολάριο.

Οι χώρες της Μέσης Ανατολής που εξάγουν πετρέλαιο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρώσει έσοδα ύψους περίπου ενός τρισ. δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια. Τα χρήματα αυτά διοχετεύονται από τον κρατικά ελεγχόμενο τομέα του πετρελαίου στις τράπεζες και στη συνέχεια σε άλλες εταιρείες, που επωφελούνται τόσο από υψηλής αξίας συμβόλαια με την κυβέρνηση καθώς και από την αύξηση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες. Κατά παράδοση οι χώρες της Μέσης Ανατολής επενδύουν τα δισεκατομμύρια δολάρια που κερδίζουν από το πετρέλαιο για την αγορά περιουσιακών στοιχείων εκπεφρασμένων σε δολάρια. Και αμέσως οι κυβερνήσεις τους μετατρέπουν τα πετροδολάρια σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου.

Ωστόσο, τα κίνητρα των πετρελαιάδων του ΟΠΕΚ έχουν, κυρίως, και πολιτικό χαρακτήρα. Να επισημανθεί ότι μετά την 11 Σεπτεμβρίου του 2001 φοβήθηκαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα εντείνει τις προσπάθειές του για την πάταξη των χρηματιστικών δικτύων που συντηρούσαν την ισλαμική τρομοκρατία, με το κλείσιμο κάθε χρηματιστικής διόδου, παγώνοντας χωρίς λόγο και τα δικά τους κεφάλαια. H Αμερική ήταν εγκλωβισμένη στο σύνδρομο της Αλ Κάιντα, προσπαθώντας επίμονα μετά την 11η Σεπτεμβρίου να εξοντώσει τα «οικονομικά δίκτυα» των τρομοκρατών. Ωστόσο, μετά την επανεκλογή του Μπους στις 2 Νοεμβρίου του 2004, ηρέμησαν και άλλαξαν τακτική. Και ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Μέσης Ανατολής είναι σχετικώς μικρά -της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ και του Κατάρ, υπολογίζονται συνολικώς στα 61 δισ. δολάρια-, όμως η επιστροφή στο δολάριο τα προηγούμενα χρόνια είχε πρωτίστως ψυχολογική σημασία στους ιδιώτες επενδυτές της περιοχής, που είναι απείρως πλουσιότεροι καθώς προτιμούν να τα φυλάνε στο σπίτι τους.

Κατά τα λοιπά, στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones των μετοχών των 30 βιομηχανικών κολοσσών των ΗΠΑ, εκτινάχθηκε σε υψηλά κέρδη. H εικόνα σημαντικά μεγαλύτερης πτώσης (από την αναμενόμενη) των επενδύσεων της επιχειρηματικής Αμερικής που έδειξε ότι οι παραγγελίες για ακριβά διαρκή καταναλωτικά αγαθά έπεσαν κατά 4,9%, πυροδότησε το ράλι των μετοχών. Τώρα τα στοιχήματα για νέα μείωση των αμερικανικών επιτοκίων τον Οκτώβριο αυξάνονται στις αγορές. Η FED θα εξαναγκαστεί να μειώσει περαιτέρω το βασικό επιτόκιο. Οι αμερικανικές προθεσμιακές αγορές προεξοφλούσαν χθες σε ποσοστό 70% ότι θα μειωθούν τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση της FED στις 31 Οκτωβρίου εξ αιτίας των κινδύνων που εγκυμονεί η κρίση της αγοράς κατοικίας στην ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας. Για να αποτρέψει τη ραγδαία επιδείνωση των ρυθμών ανάπτυξης και να στηρίξει την καταρρέουσα αγορά κατοικίας, η FED μείωσε την Τετάρτη το βασικό επιτόκιο-κλειδί που επηρεάζει την οικονομία κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 4,75% (από 5,25%), που είναι τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή