Οι ελπίδες της αγοράς βελτίωσαν τους δείκτες

Οι ελπίδες της αγοράς βελτίωσαν τους δείκτες

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν, χθες, οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων -μετά την πάροδο δύο διαδοχικών συνεδριάσεων με απώλειες-, με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο να παρουσιάζει τα μεγαλύτερα κέρδη. Η προχθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της Northern Rock πως έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αρκετές πλευρές για την εξαγορά της, όπως και οι ελπίδες που τρέφει η αγορά για μια μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μέσα στον επόμενο μήνα βελτίωσαν, έστω και φαινομενικά, το επενδυτικό κλίμα.

Δεν είναι τυχαίο που οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών, που η κερδοφορία τους εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τις εξαγωγές τους στις ΗΠΑ, σημείωσαν σημαντική άνοδο. Μια μείωση του κόστους δανεισμού στις ΗΠΑ ενισχύει την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας και την κατανάλωση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η άνοδος της μετοχής της ΑSΜL, ήτοι της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ημιεπεξεργαστών στην Ευρώπη, κατά 1%, καθώς οι ΗΠΑ καλύπτουν το ένα τέταρτο των πωλήσεών της. Ομοίως, η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας Porche εμφάνισε κέρδη 1,8%. Το 35% των κερδών της προέρχεται από την απέναντι όχθη του Ατλαντικού.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εμπορικές τράπεζες της Βρετανίας αδιαφόρησαν χθες στη διάθεση 10 δισ. στερλινών από την Τράπεζα της Αγγλίας, μέσω έκτακτης δημοπρασίας. Η μετοχή της Northern Rock, μιας από τις τράπεζες που ήταν από τα μεγαλύτερα θύματα της τρέχουσας πιστωτικής κρίσης, αναρριχήθηκε κατά 13% και αυτή της HBOS κατά 5,3%, μετά από διατύπωση θετικής σύστασης εκ μέρους της Goldman Sacks.

Η πρόβλεψη της Morgan Stanley για μια άνοδο των μετοχών των παροχέων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας E.ON AG, RWE AG και Fortum Oyj τις οδήγησε σε κέρδη 1,5% και πλέον. Στον κλάδο του λιανικού εμπορίου ρούχων, η απόδοση της μετοχής της Hennes & Mauritz ενισχύθηκε κατά 2,1%, μετά την αύξηση των καθαρών κερδών κατά 25% το τρίτο τρίμηνο.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 έκλεισε στις 6.433 μονάδες, με άνοδο λίγο μεγαλύτερη της μισής ποσοστιαίας μονάδας. Στο Παρίσι, ο δείκτης Cac-40 εμφάνισε κέρδη 0,87% και ο δείκτης Dax του χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης ενδυναμώθηκε κατά 0,45%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop-100 διαμορφώθηκε στις 3.229,26 μονάδες, ενισχυμένος κατά 0,59%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή